Stark kritik mot hyresutredning

Ministern: En förutsättning för stöd

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Vänsterpartiet hotar att fälla Stefan Löfvens regeringsallians – om den går fram med förslaget om fri hyressättning.

Även Hyresgästföreningen är på krigsstigen.

– De som kritiserar ska veta att om vi inte gör detta tappar vi stödet för övriga bostadspolitiken, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

På torsdagen kunde Aftonbladet avslöja att S/MP-regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna nu går fram med den hårt kritiserade utredningen om fri hyressättning i nyproduktion.

Den är inte bara ett rött skynke för V och hyresgästerna, som ser stora risker med förändringen, utan också inom de båda regeringspartierna finns en stor ovilja.

Justitieminister Morgan Johansson (S).
Foto: MAGNUS SANDBERG
Justitieminister Morgan Johansson (S).

”Svåra förhandlingar”

Utredningen ligger under Morgan Johanssons ansvarsområde, men han ville på torsdagen inte uttala sig. I dag återkommer han dock med kommentarer.

Ministern menar att utredningen, som är en eftergift till C och L, var en förutsättning för regeringssamarbetet. Och att det för S är viktigt att stå fast vid ingångna överenskommelser.

Utredningen skulle ha lagts fram redan förra hösten, men är kraftigt försenad. Det förklarar Johansson med den oenighet som funnits.

– Vi har haft rätt svåra förhandlingar kring det här, det är skälet till att det tagit tid, säger han.

– Vi socialdemokrater har varit angelägna om att få ett starkt socialt skydd också i ett nytt system, ett starkt skydd för hyresgästerna, och att ha begränsningar både i antal lägenheter som omfattas men också i tid. Och på den andra sidan har andra stått, som haft ett fastighetsägarintresse.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar är mycket kritisk. ”Absurt mitt i en nationell kris”, säger hon.

Rör nya lägenheter

Morgan Johansson menar att regeringen kompromissat med C och L för att få stöd för andra viktiga bostadsfrågor. Särskilt nämner han investeringsstödet för tre miljarder kronor till att bygga hyresrätter.

– Det handlar både om att öka byggtakten och att den vägen pressa ner hyrorna. Det hade vi inte fått stöd för i riksdagen om vi inte gjort det här.

Att utredningen handlar om fri hyressättning för nyproduktion menar han innebär att ingen av dagens hyresgäster behöver vara orolig.

– Det är bara nya lägenheter som börjar byggas efter att det här träder i kraft om några år. Nyproduktionen omfattar ungefär en procent av det totala beståndet.

”Absurt i nationell kris”

V:s Nooshi Dadgostar, som väntas ta över som partiledare efter Jonas Sjöstedt, är dock mycket upprörd.

Särskilt över att regeringen går fram med detta mitt under pågående coronapandemi.

– Det är absurt att mitt i en nationell kris gå fram med ett förslag om kraftigt höjda hyror, säger hon.

Dadgostar framhåller att Sverige redan har för höga hyror och utbredd trångboddhet, vilket kan vara förklaringar till omfattande smittspridning i utsatta förorter som till exempel Rinkeby och Tensta.

För V är utredningen en av de frågor där man särskilt markerat mot regeringen. Man har förvarnat om att man kommer agera för att fälla samarbetet om den går vidare med sina planer.

– Regeringen vet konsekvenserna. När de ändå går fram med detta innebär det att de skapar oro och kaos i politiken, just nu när vi behöver så mycket trygghet och samarbete som möjligt, säger Dadgostar.

Drabbar hyresgäster

Även Hyresgästföreningen, som inför utredningen var mycket kritisk, står fast vid att förändringen kommer leda till höjda hyror.

– Enligt förslaget kan hyresgästen inte påverka sin inflyttningshyra utan fastighetsägaren bestämmer. I vilken verklighet lever man om man i dessa tider av pandemi tänker ge sig på vanligt folk och äventyra deras grundtrygghet, säger ordföranden Marie Linder.

Foto: ARI LORESTANI/TT

Fakta om utredningen

• Utredaren Kazimir Åberg, hovrättssråd, ska presentera sina förslag senast den 31 maj nästa år.

• I direktiven till utredningen slås fast att fri hyressättning vid nyproduktion ska införas, att hyresgästers intressen ska tillvaratas, att nya modellen ska leda till en väl fungerande bostadsmarknad och att det ska råda en hög grad av konsumentmakt om hyresnivåerna.

• En proposition om fri hyressättning i nyproduktion ska kunna antas av riksdagen i början av 2022 för att därefter kunna träda i kraft senare samma år.

Källa: regeringen.se

Publicerad:

LÄS VIDARE