Löfvens svar till Kristersson: Han som har problem

avJonathan Jeppsson, Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Stefan Löfven är starkt kritisk till att Moderatledaren försöker bolla över SD till Socialdemokraternas sida.

Ulf Kristersson sa så sent som i Aktuellt i torsdags att ”om SD och S gemensamt vill stoppa en Alliansregering, då får det stå för dem”.

– Det är Ulf Kristersson som har problemet, han har samma problem som sin föregångare, säger statsministern.

1 av 3 | Foto: Lotte Fernvall
Statsminister Stefan Löfven.

På söndag drabbar de samman i partiledardebatt för första gången, den nyvalde partiledaren Ulf Kristersson och Stefan Löfven.

Men när Aftonbladet möter statsministern och utbildningsminister Gustav Fridolin på Rosenbads sjunde våning, erkänner Stefan Löfven att han inte har ägnat någon större energi åt att studera den nybakade moderatledarens retoriska förmågor inför debatten.

– Jag har inte en aning. Men i sak är det samma bekymmer med politiken. Samma typ av klyftor som ska öka. Det är samma typ av skattesänkningar. Hur han väljer orden är sekundärt.

Exempelvis fotbollstränare brukar ju studera sina motståndarlag på video inför matcherna.

– (Skratt) Det gör inte jag. Nej, nej. Men jag följer nyheterna, jag hör att det är samma sak som sägs. Vad gäller Sverigedemokraterna – samma sak även om orden läggs annorlunda.

Det har varit en turbulent sommar, med ministeravgångar och partiledarbyten. Hur viktig är den här debatten för väljarna?

– Nu pratar vi politik på riktigt, det som betyder något i människors vardag. Efter tre år i regeringsställning kan vi visa att riktningen är förändrard, från stora skattesänkningar och nedskärningar i välfärden. Vi har tryckt ner arbetslösheten, tagit tag i migrationsfrågan, håller på att att laga revorna i välfärden.

– Men det är mycket kvar att göra. Vi har stora utmaningar. Vi har våldtäktsfall som blir liggande på hög i utredningar hos polisen, det är inte ok. Vi har mycket skjutningar, för långa köer i vården och skolan måste vi göra mycket mer åt – och där, precis i den stunden, när vi har riktat om så kommer de med sina fyra budgetar och vad ser vi – samma visa, fortsatt stora skattesänkningar.

– Lägger vi ihop de fyra borgerliga och Sverigedemokraterna då pratar vi om 100 miljarder i lägre skatteintäkter och då vet vi var det slutar.

Vad säger du då till de som oroliga och tycker att ingenting händer?

– Det händer för lite och därför måste vi satsa mer. Vår regering har visat att vi är fast beslutna att vi ska göra något åt det. Vi accepterar inte brottslighet, absolut inte organiserad brottslighet, ingen alls. Därför gör vi den största satsningen på Polisen som gjorts under hela 2000-talet. Vi ger mer pengar till polisen än vad polisen har begärt. Och vi utbildar nästan dubbelt så många poliser.

Ulf Kristersson vill bolla över SD till din planhalva och säger att du har samma problem som han har.

– Det är Ulf Kristersson som har problemet, han har samma problem som sin föregångare. Han har varit med i partiledningen och sagt att han kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna, det har jag sagt att jag aldrig kommer att göra. Kristersson sitter på problemet, det är han som ska svara på frågorna. Det är dåligt att man inte kan ta tydligt avstånd från ett parti som har nazistiska rötter och är rasistiskt och agerar som man gör. Det är som vanligt när Moderaterna sitter med bekymmer, så vill de lasta över det på oss.

– Jag har sen jag tillträdde tittat på vad hittar vi för samarbetsmöjligheter i Sveriges riksdag, just för att SD inte ska ha inflytande.

Hur reagerade du när Sverigedemokraternas Mattias Karlsson hängde ut två ungdomar på Facebook som han kallade illlegala invandrare?

– Jag är inte förvånad, dessvärre. Åkesson har pratat hur länge som helst om nolltolerans och det ena med det andra. Nu har vi sett sen förra debatten att vi har tre fyra graverande exempel på vad Sverigedemokraterna är för parti. Då kan inte Moderater och Sverigedemokrater hålla den distansen, jag tycker det är mycket märkligt. Han sitter med det bekymret. Jag är glad att Liberaler och Centerpartister är tydliga med att de inte kan tänka sig att bli beroende av Sverigedemokraterna.

Ulf Kristersson säger till Aftonbladet att han ser fram emot partiledardebatten.

– Jag förberedd mig naturligtvis ordentligt. Vi ser till att jag har övat så gott jag kan, eftersom jag inte gjort någon partiledardebatt förut. Det ska bli otroligt spännande.

Var går konfliktlinjerna i svensk politik i dag?

– Den går i grund och botten vid jobb. Vi lägger en budget för de som jobbar, vill jobba eller har jobbat. Vi understryks att arbete är grunden för välfärd. Regeringen intecknar högkonjunkturen och spenderar pengar som vi inte ens vet om vi kommer att ha eller inte. 

Ett argument ni kommer för emot er att ni ”bara fortsätter att sänka skatten”. Hur kommer du att svara på det?

– Att vi gör så mycket mer. Vi sänker skatten på inkomster eftersom det är arbete som måste uppmuntras. Utan arbete får vi inga skatteinkomster över huvud taget. Och sedan koncentrerar vi våra utgifter där vi tror att de behövs bäst. Det handlar om polisen, försvaret, sjukvården – centrala uppgifter för staten.

ARTIKELN HANDLAR OM