Sjöstedt: ”Sex timmars arbetsdag i alla kommuner”

avSusanna Nygren

1 av 6

– Vi vill göra en nationell satsning på arbetstidsförkortning. Varje kommun ska få en arbetsplats där anställda ska få gå ned i arbetstid, säger Jonas Sjöstedt, (V).
Det meddelade han i dag under en presskonferens vid Svartedalens äldrecentrum i Göteborg.

Jonas Sjöstedt (V), föreslår en nationell satsning på arbetstidsförkortning. Alla kommuner ska i satsningen få en arbetsplats där personal får gå ned till sex timmars arbetsdag.
– Vi hoppas att tusentals ska få uppleva hur det är att ha sex timmars arbetsdag, säger Jonas Sjöstedt.

Det är Vänsterpartiets förslag som framfördes under firandet av första maj i Göteborg.

Utalandet kom vid en presskonferens som Jonas Sjöstedt höll utanför Svartedalens äldrecentrum i Göteborg. Äldreboendet har tidigare varit uppmärksammat eftersom man genomfört ett projekt med förkortad arbetstid. En fråga som Vänsterpartiet har drivit länge. När de anställda gick ned till sex timmars arbetsdag minskade sjukfrånvaron i jämförelse med andra äldreboenden.

”Ska förhandla med S”

Jonas Sjöstedt (V) är huvudtalare under första maj i Göteborg. Dagen har inletts med en presskonferens utanför Svartedalens äldrecentrum. Klockan 14 avgår Vänsterpartiets demonstrationståg under parollen ”Det är vår tur nu” från Andra långgatan. Tåget beräknas vara framme vid Gustaf Adolfs torg klockan 15. Först talar Malin Andreasson från Ung vänster. Klockan 15.25 håller Jonas Sjöstedt sitt första majtal.

– Vi ska förhandla med Socialdemokraterna när vi ska göra höstbudgeten. Pengarna finns. Det kostar 2,5 miljarder per år. Vi har sett till att Sverige har god ekonomi och ett stor budgetöverskott. Frågan är om Socialdemokraterna är redo för nästa stora sociala reform?

Många reformer

Jonas Sjöstedt menar att sjuktalen inom de kvinnodominerande yrken är alldeles för stora. Därför är sex timmars arbetsdag en viktig jämställdhetsfråga.

Hur troligt är det att du får med dig Socialdemokraterna i den här frågan?

– Vi har fått med oss regeringen på ganska många reformer. Tio vänstermiljarder till välfärden, glasögon för barn och bättre ekonomi för ensamstående föräldrar. Så jag hoppas och tror att de är redo för den här reformen.

Svartedalens äldrecentrum har haft sex timmars arbetsdag på försök under två år. Jonas Sjöstedt menar att de är ett bra exempel på fördelarna.

– Det viktigaste av allt är att de äldre märkte att kvaliteten blev bättre när personalen blev piggare. Dessutom gick sju personer från arbetslöshet till arbete.

”Trump, en olycka”

Vänsterpartiets demonstrationståg avgick med en kvarts försening från Andra Långgatan. Tio över tre tågade sedan Jonas Sjöstedt in på Gustaf Adolfs torg. Tjugo minuter senare inledde han sitt första maj-tal.

– Kära vänner. Första maj-firare. Vad många ni är! Och fortfarande strömmar det in folk på torget. Och torget är fullt, sa Jonas Sjöstedt.

Sedan pekade han på att en gemenskap är extra viktig i en tid när det råder ostadighet i omvärlden. Jonas Sjöstedt kallade USAs president ”en olycka”.

– Donald Trump, den olyckan, har blivit president i USA. Fascisten Le Pen går vidare i presidentvalet i Frankrike. Sedan har vi Erdogans diktatoriska politik i Turkiet och Putin som kallt tittar på när HBTQ-personer förföljs och mördas i Tjetjenien. Här hemma i Sverige vill ledande borgerliga partier ta makten med ett rasistiskt parti. Därför måste vi samlas i gemensamt. Det är då vi behöver vara riktigt många, sa han. 

Sex timmars arbetsdag fick stort fokus i talet. Den frågan lovar Sjöstedt att han ska driva hårdast mot Löfven under budgetförhandlingarna i höst.

– Vänsterpartiet föreslår en treårig nationell satsning på sex timmars arbetsdag. På en arbetsplats i varenda kommun i hela landet. Vi börjar nu i praktiken resan mot sex timmars arbetsdag. Det är dags nu.

Jubel, visslingar och massiva applåder utbröt efter uttalandet. När publiken lugnat sig förklarade Sjöstedt att satsningen kommer kosta 2,5 miljoner och ska utvärderas efter tre år. Tanken är att anställda på arbetsplatser inom äldreomsorg, sjukvård, socialtjänst och barnomsorg ska arbeta sex timmar om dagen med bibehållen lön.

Han tryckte sedan på att Vänsterpartiet historiskt fått igenom en rad olika frågor som först mött motstånd. Här gjorde han en jämförelse mellan lagen om barnaga och lagen om vinster i välfärden.

– När Vänsterpartiet som första parti föreslog förbudet så röstade alla partierna nej. Idag är det inget parti som vill gå till val på att slå barn.

 Därför menar Sjöstedt att man kommer få igenom sitt krav på stopp för vinster i välfärden. Han gav sedan Alliansen en känga.

– Det är lite som att se ett gäng nattorienterare utan pannlampa. Det är inte helt lätt att följa. De är inte överens om vad de ska göra. Och inte heller hur eller när de ska genomföra det de inte är överens om. 

Sjöstedt varnade för att Sverigedemokraterna livnär sig på folks rädsla och rider på pessimism i samhället. Vänsterns är dess motsats och har till uppgift att ge hopp och riktiga lösningar, förklarade han

–  När vi samlas här med alla våra bakgrunder och erfarenheter. Det är då storverk kan åstadkommas. Mina vänner, det är vår tid nu.

ARTIKELN HANDLAR OM