Byggnads helmanliga styrelse hånas – efter ”pussy hat”-bild

Foto: Den omtalade bilden på Byggnads förbundsstyrelse.
Byggnads.
SAMHÄLLE

Fackförbundet Byggnads styrelse består av 100 procent män. På internationella kvinnodagen valde de att visa solidaritet med kvinnor genom att bära ”pussy hats”.

Nu får de utstå kritik och hån från flera håll.

”Det är djupt problematiskt”, skriver frilansjournalisten Åsa Petersen på Twitter.

Lagom till den internationella kvinnodagen vill fackförbundet Byggnads, där styrelsen består till hundra procent män, vara självkritiska.

För att visa detta och solidaritet med kvinnor föll valet på att bära så kallade ”pussy hats” på en bild. Hattarna har blivit en symbol för kvinnors kamp i framför allt USA efter att Donald Trump valdes till president.

I en debattartikel på SVT Opinion skriver styrelsen om initiativet:

Det händer att vi blir kritiserade för att vi är hundra procent män i Byggnads styrelse. Vi önskar att det vore annorlunda, men faktum är att vi jobbar i en av Sveriges minst jämställda branscher. Av 100 byggjobbare är 99 män. I ledande position är bara tio procent kvinnor – och de tjänar tusenlappar mindre än sina manliga kollegor”, skriver de.

”Omöjligt att ta på allvar”

Utspelet får nu dock kritik från flera håll.

På Byggnads egen Facebooksida är reaktionerna minst sagt blandade. Vissa är positiva och berömmer initiativet, men många är arga.

Ni representerar ju inte ens de tre procent kvinnor som finns i branschen. Hur svårt ska det vara att faktiskt agera utifrån de värderingar ni säger att ni står för? Omöjligt att ta denna bild på allvar”, skriver en av de som kommenterat.

Nu är det dags att komplettera med att lova att jobba mer med mångfaldsfrågan inför nästa styrelseval så bilden inte ser ut så här nästa år. Sluta snacka: agera!”, skriver en annan.

”Djupt problematiskt”

Även på Twitter höjs kritiska röster. Frilansjournalisten och tidigare ledarskribenten Åsa Petersen, som även jobbat som talskrivare på Kommunal och IF Metall, kallar bilden ”djupt problematisk”:

Sakine Madon, politisk redaktör på Vestmanlands läns tidning, stämmer in i kritiken:

Komikern Lasse Karlsson ger styrelsen en rejäl känga:

ARTIKELN HANDLAR OM