Per Bolund

MP:s budgetkrav - vill sänka skatten

Av: 

Pär Karlsson

Per Bolund.
Per Bolund.

SAMHÄLLE

Här är Miljöpartiets budgetkrav på Stefan Löfven.

Inför förhandlingarna kräver de gröna att skatterabatten för enmansföretag som anställer ska utökas rejält.

– Även om vi sitter i regering så måste vi kunna redovisa vad våra prioriteringar är som parti, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Historiskt har MP varit ett parti som sagt sig vilja värna villkoren för småföretag och nu försöker man återigen växla upp det arbetet. Inför årets budgetförhandlingar med S och V vill de gröna att skatterabatten för enskilda företagare utökas.

Från och med i år betalar enmansföretag lägre arbetsgivaravgift när de anställt sin första medarbetare. Men det gäller bara enskilda näringsidkare, vilket fått hård kritik.

Nu vill MP att rabatten, från och med 1 januari nästa år, även ska gälla aktie- eller handelsbolag. 300 000 sådana företag, som inte har några anställda, skulle kunna beröras av förslaget.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att det man redan genomfört har brister, men att det saknades pengar förra gången.

– Men vi prioriterar det i den här budgetförhandlingen, att skapa bättre villkor för företag som vill anställa fler. Vi vet att där är det en tröskel att kliva över om man är en enmansföretagare och ska anställa.

Vill utöka reform

Om reformen utökas menar Bolund att inte bara enmansföretagen gynnas - det kan även hjälpa till att pressa tillbaka arbetslösheten.

– Skulle bara tio procent av de aktuella företagen nappa skulle det handla om 30 000 människor.

Han säger också att MP framöver kommer att fokusera på att skapa större möjligheter för Sveriges företag att växa och expandera. Ministern menar att regeringens skattehöjningar på miljöområdet skapar det utrymme som behövs.

– Vi har en ekonomisk princip om att genomföra grön skatteväxling. Det handlar om att höja på det som vi vet förstör vårt samhälle och vår planet, utsläpp och ineffektiv resursanvändning. I stället vill vi sänka skatter på företagande och arbete. Det här är ett typexempel på det.

Det är 18 månader till valet. Är det ännu viktigare för er att profilera er som eget parti framöver?

– Vi är väldigt stolta över vad vi gjort tillsammans med S i regeringen och i budgetsamarbetet med V. Men det är också viktigt att visa för väljarna hur prioriteringarna ser ut och vad det är som är de viktiga ingångsvärdena för partierna.

Företagarna positiva men oroliga

Günter Mårder, vd för Företagarna, är positiv till MP:s förslag. Hans organisation var mycket kritisk till hur reformen ser ut nu eftersom den bara gäller enskilda näringsidkare.

– Driver du enskild firma är du solidariskt betalningsansvarig för bolagets samtliga förpliktelser. Skulle du råka ut för någonting kopplat till den anställda, som ett skadestånd, kan hela din privatekonomi raseras. Jag skulle inte ha något emot om man tog bort rabatten för enskild näringsidkare och ökade antingen längden eller omfattningen på rabatten.

Mårder är dock orolig över hur MP vill betala förändringen.

– Man måste titta på de samlade effekten av grön skatteväxling så att man inte ger med ena handen och tar med den andra. En skatt som vi är rädda för är kilometerskatten, den skulle slå särskilt mot landsbygden.

ANNONS

Mumindagen är här! Fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Miljöpartiet måste skärpa till sig - för att överleva

ÄMNEN I ARTIKELN

Per Bolund

Företagarna

Miljöpartiet

Politik