Hässleholm

Björklunds ilska mot partikamraterna: ”Det är inte acceptabelt”

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Moderater, liberaler och kristdemokrater röstade fram sverigedemokrater till maktpositioner i Hässleholm.

Agerandet väcker starka reaktioner på nationell nivå.

– Det är inte acceptabelt, skriver Liberalernas partiledare Jan Björklund på Twitter.

Den senaste tiden har det rått stor politisk turbulens i Hässleholm i nordöstra Skåne. Nu har händelserna där växt till en nationell angelägenhet.

Kalabaliken har kallats för ”slaget om Hässleholm”.

Det var i november förra året som kaoset inleddes när den styrande minoriteten bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet åkte på ett rejält nederlag när deras budget föll i fullmäktige. Totalt har man bara 30 av de 61 mandaten.

I januari röstades ännu en variant av deras budgetförslag ned.

I stället var det budgeten från den borgerliga oppositionen bestående av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna som röstades igenom. Anledningen var att både Sverigedemokraterna och det lokala partiet Folkets väl valde att rösta på högerbudgeten.

Maktskifte efter stöd från SD

Efter att den styrande minoriteten valt att avgå från sina poster har det länge varit oklart hur Hässleholm ska styras. Men efter ett dramatiskt möte i går kväll så står det klart att det blir den borgerliga trepartikoalitionen som tar över.

Efter att ha fått stöd från SD och delar av Folkets Väl får Moderaterna ordförandeposterna både i kommunfullmäktige och kommunstyrelse.

Men det som fått mycket uppmärksamhet är vad som hände sedan. När det skulle väljas vice ordförande i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige vann SD:s kandidater efter att bland andra M, L och KD röstat på dem.

Enligt tidningen Norra Skåne förhandlade man fram tillvägagångssättet i en paus under gårdagskvällens möte.

M, L och KD röstade på SD

Det innebar att S-kandidaterna fick se sig besegrade och partiet fick nöja sig med poster som andre vice ordförande.

Agerandet från L-politikerna i Hässleholm fördöms nu kraftigt från partiets ledning. Partiledaren Jan Björklund skriver på Twitter:

– Liberalerna förhandlar inte med SD. M+L+KD i Hässleholm satte sig fr o m i går i beroendeställning av SD. Inte acceptabelt.

Även Birgitta Ohlsson, L:s utrikespolitiska talesperson, är mycket hård i sin kritik mot partikamraterna. Under gårdagskvällen skrev hon på Facebook:

– Liberalerna ska inte samarbeta med Sverigedemokraterna. Varken på lokalt plan som i Hässleholm eller i regering/riksdag. Kvällens händelse i Hässleholm är för mig helt obegriplig och djupt olämplig.

Även Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg är kritisk;

– Jag tycker resultatet är dåligt. Inte i enlighet med partiets önskemål, skriver hon på Twitter.

Tidigare i år slog M-ledaren Anna Kinberg Batra fast att hennes parti ska bryta isoleringen av SD i riksdagen och börja samtala med partiet. Hon uteslöt dock att regera tillsammans med partiet eller att förhandla kring budgeten med SD.

Den nya linjen gäller även lokalt.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé är kritisk till hur hans partikamrater lokalt har agerat.

– Det är en svår politisk situation i Hässleholm men jag vill vara tydlig med att M borde ha avstått från att rösta när besluten om vice ordföranden togs. Nu gäller att ta ansvar för kommunen framåt och söka brett politiskt stöd för en politik som utvecklar Hässleholm, säger han.

”Starkt kritisk”

Socialdemokraterna på riksnivå reagerar med avsky kring det som skett i Hässleholm.

– Jag ställer mig starkt kritisk till Moderaternas agerande. Det visar också hur otydligt Anna Kinberg Batras besked är när det gäller Sverigedemokraterna. För mig är inte det här att föra samtal, det är inget annat än ett rent samarbete, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

Rådström Baastad säger också att hon är orolig för att M tillsammans med SD ”medvetet vill skapa oordning i kommuner”.

– Det var precis vad man gjorde i riksdagen 2014 när man fällde budgeten. Jag tycker inte det är att ta ansvar. Där behöver Kinberg Batra vara tydlig.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hässleholm

Sverigedemokraterna

Moderaterna

Kristdemokraterna

Liberalerna

Jan Björklund