Förklara logiken den som kan

SAMHÄLLE

Socialdemokraterna har nu landat i en fullständigt obegriplig ståndpunkt.
Det är okej att göra vinst med skattepengar i privata företag i alla sektorer utom en, skolan. Förklara logiken den som kan.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Socialdemokraterna har inte bara landat i en obegriplig ståndpunkt. Deras ställningstagande riskerar dessutom att utlösa en regeringskris.

Regeringen bygger sitt maktinnehav på ett budgetsamarbete med Vänsterpartiet. Det bygger i sin tur på en överenskommelse från 2014 med V om att begränsa vinsterna i friskolor, i hemtjänsten, äldreboenden, sjukhusvården och primärvården.

Men nu hoppar Socialdemokraterna av allt utom skolan och Jonas Sjöstedt visar klorna.

- Jag förväntar mig att Socialdemokraterna håller det man lovat, hotar han.

Men Sjöstedts vapenskrammel ska tas med en nypa salt. Det ska mycket till för att Vänsterpartiet skulle fälla en S-ledd regering.

En stor del av den privata sektorn drivs med pengar från skattebetalarna. Det kan vara stora byggföretag som bygger vägar, avloppstunnlar eller kontor. Det kan vara vårdföretag som driver omsorgsboende för gamla, unga eller funktionshindrade. Det kan gälla tjänster som köps av sjukhus, vårdcentraler eller laboratorier.

Vinsterna i en del av de här företagen, främst i vård- och utbildningssektorn, har länge varit en het, för att inte säga infekterad, politisk fråga.

Statsminister Stefan Löfven (S) lyckades avstyra ett bindande beslut mot vinster i skattefinansierade välfärdsföretag på Socialdemokraternas partikongress 2013. Men efter valet för två år sedan gjorde regeringen alltså upp med Vänsterpartiet om vinstbegränsningar. Nu har de ändrat sig igen.

- Det är skolvinsterna vi ska fokuserar på. Det är där vi ser störst problem, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).
För socialdemokraterna är det helt okej att exempelvis privata byggbolag, sophämtare och städfirmor gör vinster med skattepengar.

Partiet ger också grönt ljus för skattebetalda vinster om de görs av vård- och omsorgsbolag, exempelvis hvb-hem, sjukhus eller röntgenmottagningar.

Däremot säger Socialdemokraterna tvärt nej till skattevinster i friskolesektorn.

Logiken i detta är obefintlig. Vägledande för dem som gör upphandlingar av privata företag med offentliga medel borde vara att pengarna i allt väsentligt används till det de är avsedda för - oavsett sektor. Det kan rimligen inte vara värre att ett skattefinansierat vårdföretag redovisar en skälig vinst än att ett byggbolag som tjänar pengar på samma sätt uppför bostäder åt allmännyttan gör det. Eller?

Nåväl, nu är det så här S-politiken ser ut, hur obegriplig den än kan te sig.

I praktiken spelar inte Socialdemokraternas vinglande väg dock inte någon roll. Det finns en majoritet emot vinstbegränsningar som består av Alliansens fyra partier och Sverigedemokraterna.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

ARTIKELN HANDLAR OM