Peter Lundgren

Chefsåklagaren: En våg av minnesförlust i rättssalen

Av: 

Erik Wiman

SAMHÄLLE

En kollektiv minnesförlust svepte över salen under rättegången mot SD:s Peter Lundgren.

Det var chefsåklagaren Maria Sterups recension efteråt.

– Jag tror varken den tilltalade och målsäganden talar sanning när de säger att de inte minns det här ofredandet, säger hon.

Det var på flera sätt ett unikt mål som avhandlades vid Jönköpings Tingsrätt på onsdagen. EU-parlamentarikern Peter Lundgren stod åtalad misstänkt för sexuellt ofredande av en partikollega, en händelse som ska ha inträffat på ett hotellrum 2018.

Han har i tidigare förhör medgivit att han tagit kvinnan på brösten och sagt att hon dansade utmanande och flirtade med honom, att sedan hon hamnade i hans knä och att han då hade handen innanför hennes kläder.

När SD-politikern skulle höras i tingsrätten var han betydligt mer fåordig om händelsen. Enligt Lundgren har han svårt att dra sig till minnes vad som verkligen hände. Han säger att perioden som gått sedan EU-valet 2019 har varit mycket jobbig och att det har drabbat hans minne.

– Jag fick en mental kollaps efter EU-valet 2019, det var först för några månader sedan jag kom tillbaka och blev mig själv. Jag har därför väldigt diffusa minnesbilder av den här kvällen, sa Lundgren till åklagaren.

Inte heller målsäganden kan dra sig till minnes vad som hände på hotellrummet, mer än att det dracks en del alkohol och att hon ”säkert dansade och flirtade” eftersom hon brukar göra det.

– Jag flirtar alltid, jag är en sådan person, öppen och glad. Jag flirtar med dig nu också, sa hon till Maria Sterup.

Men något ofredande från Lundgrens sida minns inte målsäganden, säger hon.

Chefsåklagare Maria Sterup skärpte tonen under rättegången.

Åklagaren: ”Tror inte du talar sanning”

Kvinnan förnekar också att det är hon som hörs på den ljudinspelning som tidningen Expressen publicerat i samband med att det misstänkta övergreppet blev känt.

Målsäganden har aldrig velat medverka till polisutredningen kring händelsen. Hon och Lundgren har tidigare sagt att saken är utagerad.

– Det är media som vill driva den här affären. Om någonting allvarligt hade inträffat på det där rummet hade jag reagerat, men så är det inte.

När det var dags för kvinnans make att vittna kunde inte han heller dra sig till minnes att hans fru nämnt att något otillbörligt skulle ha skett på hotellrummet. I polisförhör har han tidigare sagt att hans fru ringde hem och var upprörd, men när han skulle berätta om telefonsamtalet i rätten svek minnet.

– Nej, jag minns inte och jag vill inte säga någonting som blir fel.

Det fick chefsåklagaren att skärpa tonen.

– Det verkar som alla har drabbats av kollektiv minnesförlust. Jag tror inte du talar sanning och jag vill påpeka för dig att du befinner dig i en mycket besvärlig situation eftersom du nu vittnar under ed.

Även rättens ordförande förklarade för maken att han är skyldig att redogöra för vad han minns eller tror sig minnas.

Men hotet om att bli utredd för mened fick inte vittnet att komma ihåg mycket mer. Han stod fast vid att han bara har mycket svaga minnesbilder av vad hans fru berättade från festen på hotellrummet.

Skyller på Miljöpartiet

Peter Lundgren vill göra gällande att han är utsatt för en politisk kupp iscensatt av den tidigare partikollegan Kristina Winberg. Det var hon som gjorde inspelningen där en kvinna hörs berätta om det misstänkta övergreppet.

– Kristina Winberg var på plats fyra på EU-vallistan, om jag hade petats skulle hon direkt ha åkt upp till plats tre, det var hennes avsikt med allt detta, säger Peter Lundgren.

Vidare anser Lundgren också att Miljöpartiet försökt dra vinning av situationen.

– Det är bevisat. Det var en miljöpartist som gjorde polisanmälan. Alla visste att efter brexit skulle det bli ett extra mandat till Sverige och att det skulle gå till Miljöpartiet eller SD.

Peter Lundgrens försvarsadvokat Tor Åström anser att hela utredningen mot Peter Lundgren måste ses ur ett politiskt perspektiv.

– En sådan här händelse hade aldrig hamnat på en chefsåklagares bord och absolut inte i tingsrätten lm det inte vore för att min klient är en känd politiker.

Domen mot Peter Lundgren faller den 28 oktober.

ANNONS

20 till 35% rabatt på Revolution Race - allt för sommarens friluftsliv!

Extern länk från Revolution Race

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Peter Lundgren (SD) åtalas för sexuellt ofredande

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Lundgren

Kristina Winberg

EU-valet

Politik

Sexualbrott

Sverigedemokraterna