Flyktingmottagandet i Sverige

Planen: Modulhus för nyanlända klara om ett år

Av: 

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Vid nästa årsskifte räknar Stockholm stad med att nya flyktingkvarter för nyanlända står klara.

Samtidigt kan staden tvingas hysa in flyktingar i sovsalar för att klara boendefrågan.

– Kollektivt boende i sovsalsform är aktuellt om vi inte hittar andra lösningar, säger Anna Mölgård, samordnare för nyanländas bostäder.

I år ska Stockholm stad ta emot 3 460 nyanlända. Aftonbladet har tidigare kunnat berätta hur bostadsbristen i landets kommuner tvingat flera av dem att köpa bostadsrätter till nyanlända flyktingar.
Sammanlagt planerar ett antal kommuner att investera närmare 100 miljoner kronor på att köpa lägenheter för nyanlända.

Men Stockholm väljer en annan väg. I stället satsar man på att bygga modulhus – och försöka få privatpersoner att hyra ut sina bostäder.

– Stockholm har valt att inte köpa bostadsrätter och att inte ta lägenheter från bostadsförmedlingen. Det är ett politiskt beslut, men sen vet man aldrig vad framtiden kommer att ge, säger Anna Mölgård, samordnare för bostäder för nyanlända.

Privatpersoner hyr ut

I stället satsar man nu på att få privatpersoner att hyra ut sina bostäder. ”Kanske har du en lägenhet som går att dela av, ett källarplan eller någon annan boendelösning som är lämplig att hyra”, skriver Stockholm stad på sin sajt.

För ett rum är ersättningen 4 000 kr, för en lägenhet 8 000 och för ett hus betalar staden 12 000 kronor.

Hittills har det tecknats ett 40-tal kontrakt, för cirka 80 personer.

– Det har blivit bättre respons än vi trodde, så detta kommer vi att fortsätta med under året. För integrationen är ju det här det bästa, att man kommer så nära andra svenskar i sitt boende som möjligt, säger Anna Mölgård.

Samtidigt hoppas man att några av de planerade modulbostäderna ska kunna stå klara vid årets slut.

Länsstyrelsen avslog i december överklagandena och har gett grönt ljus för flyktingkvarteren i Beckomberga och Örby, som ska användas som boende för nyanlända som fått uppehållstillstånd. I Beckomberga planeras 150-175 lägenheter, i Örby 150–175.

– Sen har vi då bygglov i lite olika stadier på flera andra platser. Det blir ofta överklagat, så är det med bygglov var man än söker. Men jag hoppas och tror att vi ska ha några modulhus inflyttningsklara till årsskiftet 2017–2018. Det tar lite tid – husen ska produceras, sättas upp och det tar ett tag med markarbeten, säger Anna Mölgård.

Sovsalar kan bli aktuellt

Samtidigt jobbar staden med flera alternativa lösningar för att klara sina åtaganden under året. Det handlar om rivningskontrakt, före detta servicehus för äldre och även tomma kontorsfastigheter. Om situationen blir akut kan även sovsalar bli aktuellt.

– Vi har gjort upphandling av vandrarhemsplatser. Det kan också finnas lokaler och utrymmen i stadens bestånd som kan göras om till boende. Även kollektivt boende i sovsalsform är aktuellt om vi inte hittar andra lösningar, dock inte för familjer, säger Anna Mölgård.

ANNONS

Mumindagen närmar sig - fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Integration

Stockholm