Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Mejlen avslöjar: Så sätter MP munkavle på ledamöterna

Uppdaterad 2017-12-08 | Publicerad 2017-09-13

Här är mejlen som visar hur Miljöpartiet sätter munkavle på sina riksdagsledamöter.

Efter Aftonbladets avslöjande pressas ledamöterna att säga att de har "fullt förtroende” för att partiorganisationen ”har agerat korrekt", om de blir kontaktade av media.

Tidigare språkröret Birger Schlaug kräver nu att Gustav Fridolin och Isabella Lövin agerar i fallet med utpekade MP-tjänstemannen.

– Känslan är att något är sjukt med den här historien, säger han. 

Miljöpartiet uppmanar sina riksdagsledamöter att inte prata med media om fallet med MP-tjänstemannen som på oklara grunder pekats ut som säkerhetsrisk.

På tisdagen, efter Aftonbladets artikel, skrev MP:s presschef Pontus Tengby ett mejl till Miljöpartiets riksdagsledamöter med talepunkter. Ledamöterna uppmanas i mejlet svara media: "Det här är ett personalärende och sådana hanteras av ansvarig chef, jag tänker inte kommentera det enskilda fallet."

"Jag har fullt förtroende för att partiorganisationen har bra rutiner och att man agerat korrekt."

I ett annat mejl till ledamöterna skriver MP:s gruppledare i riksdagen, Jonas Eriksson:

”Det bidrar inte positivt i sak att diskutera eller spekulera om enskilda personalärenden i RG (riksdagsgruppen) eller offentligt.”

Aftonbladet har varit i kontakt med flera riksdagsledamöter som tycker att MP:s agerande i frågan om tjänstemannen är oroväckande. Valter Mutt och Annika Lillemets har tidigare sagt att de vill att partiet inleder en grundlig utredning om fallet. Jabar Amin säger att han vill ha mer information – skulle det visa sig att mannen felaktigt pekats ut som en säkerhetsrisk är det allvarligt.

– Då är det illa, riktigt illa. Jag ska kontakta människor i partiet för att få mer information, sedan kan jag uttala mig mer, säger han.

Tidigare språkröret och riksdagsledamoten Birger Schlaug är kritisk till partiets agerande. När han var språkrör arbetade tjänstemannen som politisk sekreterare.

– Jag hade stort förtroende för honom. Försöken att utmåla honom som säkerhetsrisk med motivet att han skött sitt uppdrag som utrikespolitisk sakkunnig, det vill säga ha kontakt med ambassader, även Rysslands, upplevde jag som absurda, säger han.

Kräver en seriös utredning

Han kräver nu att partiet inleder en seriös utredning, som redovisas öppet. Om inte mannens tidigare chef på partiets riksdagskansli ser till att det sker måste Gustav Fridolin och Isabella Lövin göra något, anser han.

– Då bör de ytterst ansvariga, det vill säga språkrören, agera. Uppenbarligen vill den anklagade att detta reds ut. Men det verkar som om de som kommit med anklagelser inte vill det. Vilket förstärker känslan av att något är sjukt med den här historien.

Isabella Lövin vill dock inte inleda en utredning. När Aftonbladet ställer frågor om fallet hänvisar hon till att det är ett ”personalärende”.

– Jag kan inte kommentera personalärenden, det är min enda kommentar.

Men om det visar sig att han har blivit falskt anklagad, är inte det allvarligt?

– Vi har rutiner för den här typen av ärenden. Jag har inga kommentarer utöver att det här är ett personalärende.

Isabella Lövin: Ett personalärende

Är det inte bra att inleda en utredning om vad som har hänt?

– Som sagt, det här är en fråga som hanteras av cheferna som har hand om riksdagspersonal. Det hanteras i den ordningen, det finns rutiner. Om det handlar om säkerhetsfrågor har man kontakt med myndigheter och riksdagens säkerhetstjänst.

Men cheferna vill inte svara på vad som ligger bakom anklagelserna?

– Det är ett personalärende, de här diskussionerna har pågått en tid mellan cheferna och personalen, det är inget jag kommenterar i media.

Men han har jobbat för partiet i 17 år, kan du inte tycka att man borde utreda vad som har hänt?

– Det här är ett personalärende och jag kan inte gå in i detalj på det.

Efter några frågor avbryter Isabella Lövins pressekreterare intervjun.