Källor: Regeringen går fram med höjt barnbidrag

SAMHÄLLE

Barnbidraget har legat still i elva år – men nu är en höjning på gång.
Reformen finns med i regeringens kommande budget, erfar Aftonbladet.
Enligt källor har en höjning på 200 kronor i månaden diskuterats i budgetförhandlingarna.

1 av 2 | Foto: Liderina / iStockphoto
Barnbidraget kan komma att höjas med 200 kronor i månaden, enligt källor till Aftonbladet.

En höjning av barnbidraget, pengarna som automatiskt betalas ut till föräldrar som bor och har barn i Sverige, har diskuterats länge. Nivån på det skattefria bidraget, som betalas ut tills barnet fyller 16 år, har legat still på 1 050 kronor i månaden sedan senaste höjningen i januari 2006.

Inför valet 2014 lovade Socialdemokraterna att genomföra en höjning med 100 kronor i månaden under kommande mandatperiod om de kom till makten. Reformen har dock fått vänta, i de tre första statsbudgetarna har den inte funnits med.

Däremot har flerbarnstillägget, som betalas ut till de som får barnbidrag för minst två barn, höjts.

Källor: Barnbidraget höjs

I stora delar arbetarrörelsen har man varit överens om att barnbidraget måste höjas. Så sent som i förra veckan skrev LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på DN Debatt att höstbudgeten måste innehålla en ”stor satsning” på barnfamiljerna genom höjda bidrag.

”Det är ett vallöfte från 2014. Barnbidraget har varit oförändrat sedan 2006 trots att mycket i samhället blivit dyrare. Ett tillskott i plånboken strax innan lönen kan göra stor skillnad för många familjer”, skrev han.

Enligt vad Aftonbladet erfar finns en höjning av barnbidraget nu med i den budget för 2018 som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar för riksdagen den 20 september. Och det ser ut att bli mer än den hundralapp som S lovade före valet.

Flera källor uppger för Aftonbladet att en höjning med 200 kronor i månaden, upp till 1 250 kronor, har diskuterats flitigt i budgetförhandlingarna mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Oenighet inom LO

Men frågan har inte varit helt konfliktfri inom arbetarrörelsen. Källor uppger att ledningarna för S och LO nu är relativt överens i frågan, men inom facket råder delade meningar.

Inom flera förbund har man förordat att pengarna i stället ska läggas på den generella välfärden eller på att återinföra den skattereduktion för fackföreningsavgiften som togs bort av Alliansregeringen.

Ett argument som lyfts fram för att den återinförs är att även det ger mer pengar i plånboken, samtidigt som det skulle ses som en ideologisk seger för arbetarrörelsen som ”lyfter och värnar den svenska modellen”, uppger en källa.

– Vi får se, det kan ju också vara så att båda reformerna finns med, säger en LO-källa.

Finansminister Magdalena Andersson (S) avböjer att kommentera uppgifterna. Hennes pressekreterare Gösta Brunnander säger:

– Finansministern kommenterar inte rykten. Den 20 september presenteras innehållet i budgeten.

Inte heller Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson vill säga något.

– Jag har inga kommentarer kring budgeten.

ARTIKELN HANDLAR OM