Rikspolischefens kritik mot regeringens budget

Varnar i intern artikel: ”Kommer få konsekvenser”

Regeringens anslag till Polisen minskar – medan Kriminalvården får mer.

Nu riktar rikspolischefen kritik mot prioriteringarna i vårbudgeten:

– Det här förslaget kommer få konsekvenser för Polisen, säger Anders Thornberg.

Kriminalvården får 335 miljoner kronor mer i år – medan polisens anslag minskas med 232 miljoner kronor. Finansminister Magdalena Andersson har förklarat prioriteringarna i regeringens vårbudget med att vissa transporter av fångar har överförts från Polisen till Kriminalvården.

Nu riktar rikspolischef Anders Thornberg kritik mot förslaget.

– Det kommer att få konsekvenser för Polisen. Detta är pengar som redan är intecknade i årets budget och som var tänkta att användas till att fortsätta utveckla polisens verksamhet under kommande år, säger han i en artikel på Polisens interna webb.

M: Vi har varnat för detta

Exakt vad neddragningen kommer att innebära är dock för tidigt att svara på, menar Thornberg

– Vi kommer nu att analysera hur vi ska hantera de nya ekonomiska förutsättningarna för polisens verksamhet, säger han.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell säger att rikspolischefen bekräftar det hans parti har varnat för.

Förväntar sig att regeringen svarar

Forssell är kritisk till att finansminister Magdalena Andersson och inrikesminister Mikael Damberg vid flera tillfällen sagt att omprioriteringen inte handlar om en besparing. Samt att det inte kommer få några konsekvenser.

– De har uppenbarligen varit oinformerade eller farit med osanning. Nu förväntar jag mig att de berättar vad i Polisens verksamhet man ska dra ner på. Det är inga småpengar det handlar om.

Motiveringen att Kriminalvården fått ta över delar av Polisens arbetet köper inte Forssell:

– Rikspolischefen säger att den förklaringen inte håller. Pengarna är redan intecknade för i år.

Damberg: Verksamheten påverkas inte

Aftonbladet har sökt Magdalena Andersson, som befinner sig i Washington. Mikael Damberg skriver i en kommentar att Kriminalvården ska ta ett större ansvar för Polisens transportverksamhet. ”Antalet transporter har visat sig vara väsentligt fler och därför överförs ytterligare resurser till Kriminalvården i vårändringsbudgeten”.

Regeringens bedömning är att dock att Polisens verksamhet inte påverkas. ”Polisen har fått ett anslag som är 1,6 miljarder högre än 2018” skriver Damberg och tillägger att Polisen dessutom beräknar att kunna spara 370 miljoner kronor i år, enligt myndighetens prognos.

Aftonbladet har har bett om att få intervjua Anders Thornberg. Polismyndigheten ger istället en skriftlig kommentar (se faktaruta).

Publisert: