Jomshofs besked: Kommer kliva av före valet

Richard Jomshof förbereder sig på att lämna sitt toppjobb för Sverigedemokraterna.

Han tänker inte sitta kvar på sin post i nästa valrörelse.

– Jag hade en naiv förhoppning att man kunde kombinera partisekreterarjobbet och att arbeta med politik, säger han.

Richard Jomshof (SD) har varit under hård intern kritik den senaste tiden. I en intervju med Aftonbladet slår han tillbaka – och meddelar samtidigt att han inte tänker sitta kvar som partisekreterare i valrörelsen 2022.

– Jag vill börja jobba med politik igen. Att jag överhuvudtaget blev partisekreterare var för att min partiledare, som jag känner största respekt för, frågade om jag ville det, säger han.

Richard Jomshof ersatte dåvarande partisekreterare Björn Söder för knappt fem år sedan. Tidigare var han profilerad i rätts- och skolfrågor. Han vill inte närmare gå in på när han tänker sluta. Men han beskriver sitt uppdrag som tufft.

– Jag har huvudansvar för tjänstemannaorganisationen och till viss mån distrikten, samtidigt ska jag vara en offentlig person. Jag tycker man ska diskutera om rollen kan delas upp, i dag är den väldigt splittrad.

SD:s partisekreterare tänker inte sitta kvar på sin post nästa valrörelse
SD:s partisekreterare tänker inte sitta kvar på sin post nästa valrörelse

Fula metoder

Jomshof tar emot i SD:s inrättade intervjurum högst upp i gamla riksdagshuset, där partiet har sitt kansli. Heltäckningsmatta, röda fåtöljer och böcker med allt från svenska klassiker till filosofiska verk pryder rummet.

SD-toppen gör klart att han är chockad över vilka metoder hans kritiker är beredda att ta till.

– Det rör sig om en liten grupp som kommer med rena lögner. Det är ingen slump att det sker i en tid då ett visst personärende blir aktuellt. Man har gjort vad man kan för att försvara personen och använt fula metoder.

Personärendet han syftar på är Simon Alm, tidigare ordförande i Uppsala som nyligen uteslöts ur partiet av partistyrelsen. Enligt Jomshof har det länge varit problem i distriktet. Att det skulle ligga någon personligt bakom kallar han ”löjeväckande”.

– Jag försöker alltid se saker objektivt, ur partiets bästa. Jag kan inte ens minnas att jag någon gång skulle drivit ett ärende av personliga skäl.

SD:s partisekreterare tänker inte sitta kvar på sin post nästa valrörelse
SD:s partisekreterare tänker inte sitta kvar på sin post nästa valrörelse

Har polisanmält

Jomshof har polisanmält ett angrepp, som han misstänker kommer från någon av de högljudda kritikerna. Bakgrunden är en, enligt honom, manipulerad bild som ser ut att komma ifrån en privat chattkonversation där Jomshof tonar ner allvaret i Peter Lundgren-skandalen.

– Jag har aldrig skrivit det där. Man har försökt ärekränka mig. Det är kopplat till personkonflikten och det görs i syfte att misskreditera människor i ledningen. Det visar att vi har landat helt rätt i det ärendet och att de få individer som sprider lögner anonymt inte skyr några som helst medel, säger han.

En del av jobbet

Varför angrips du?

– Det är en bra fråga, jag har inte ens drivit personärendet. Ofta landar saker på mitt bord och då skickar jag det till medlemsutskottet. Det är en del av jobbet, men det är ingen rolig del.

Jomshof tillägger att han som partisekreterare drivit att distrikten ska vara öppna, behandla medlemmar väl och följa de regelverk som finns. Det finns distrikt som vill bestämma mer själva, då blir det lätt konflikt.

– Jag är chef över tjänstemannaorganisationen. Om jag har en anställd som blir inspelad, hotad och smutskastad, då agerar jag. Finns det människor som har behandlat den anställde illa, och jag sätter ner foten, då kanske vi har en konflikt.

Välkomnar tuff kritik

Vissa hävdar att du styr över vem som ska utredas av medlemsutskottet, hur bemöter du det?

– Det är inte sant. Vi har ett medlemsutskott som arbetar under partistyrelsen, de fattar egna beslut. Jag kan så klart ha åsikter, jag kan få saker på mitt bord och ibland be medlemsutskottet att agera. Men jag sitter inte i utskottet. Till syvende och sist är det partistyrelsen som fattar beslutet.

En annan kritik är att du plockar bort personer som utgör ett hot mot dig?

– Det stämmer inte. Det är partistyrelsen som fattar besluten, jag är bara en röst av många.

PODD Experten: Så blir det politiska året 2020

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet om hur det politiska året blir i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert: