Panik i IS-läger när syriska styrkor närmar sig

Svenska kvinnans sms: Assad kommer hinna före Erdogan

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Fånglägret al-Hol ligger mellan de syriska och turkiska styrkorna.

I sms inifrån lägret vittnar svenska kvinnor om skräcken när den syriska armén ser ut att hinna först.

”Ingen vill hamna i Bashar al Assads händer, han är känd för att använda kemiska vapen och tortera människor till döds”, skriver en svensk kvinna.

Den syriska armén har skickat trupper till norra delen av landet för att bekämpa den turkiska offensiven. Enligt uppgifter till SVT har den syriska regeringsarmén tagit över staden Hasakah, 45 kilometer från lägret al-Hol.

SVT rapporterar också obekräftade uppgifter om att syriska armén är på väg att ta över lägren al-Roj och al-Hol.

Uppgifterna har skapat oro i al-Hol, där runt 25 svenska kvinnor och 70 svenska barn befinner sig. Aftonbladet har varit i kontakt med anhöriga i Sverige som talar om ”panik i lägret”.

Kommer hinna före Erdogan

”S.O.S!! Bashar al Assad har kommit in i Hasakah där vi är. Han kommer hinna till oss före Erdogan som fortfarande är 300 kilometer bort. Ingen vill hamna i Bashar al Assads händer, han är känd för att använda kemiska vapen och tortera människor till döds. Helt obarmhärtig” skriver en svensk kvinna som befinner sig inne i al-Hol.

Andrei Engstrand Neacsu, chef för Mellanöstern- och Nordafrikaenheten på Röda korset, säger till SVT att situationen för människor i lägren är mycket oroande. Bland annat eftersom vattenanläggningen som förser dem med vatten är tom.

1 av 6 | Foto: Privat
Svenska kvinnans sms.

Kommer inte låta IS dra nytta

– Vi vet inte om Syrien kommer att ta över lägren. Om detta ändå händer har de enligt Genèvekonventionerna samma typ av ansvar, det vill säga att skydda flyktingarna och de frihetsberövade människorna som eventuellt skulle befinna sig i områdena, säger han till SVT.

Aftonbladet pratade i går med Turkiets ambassadör i Sverige, Emre Yunt. Han sa då att Turkiet kommer ta över fängelser med IS-terrorister och låta terroristerna fortsatt vara fängslade.

Vad händer med kvinnor och barn i al-Hol?

– Vi planerar inte i nuläget att gå så långt ner som al-Hol, det är 60 kilometer iväg. Men om vi hittar något liknande läger så kommer vi hålla kvar dem som finns där. Vi kommer inte låta IS dra nytta av vår operation på något vis.

Laddar Live Upplevelse

PODD Turkiets invasion i Syrien - detta kan ske

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om den eskalerande konflikten i Syrien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


PODD Turkiets invasion i Syrien - detta kan ske

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om den eskalerande konflikten i Syrien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE