Liberalerna

L:s desperata sökande efter toppnamn

Av: 

Anette Holmqvist

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Två månader innan valet till Europaparlamentet står Liberalerna utan en toppkandidat.

Liberala ungdomsförbundet kräver nu att valberedningen tänker om, slutar leta efter ett känt namn och i stället placerar deras kandidat högst upp.

Samtidigt sägs partiledningen ringa runt för att undersöka om Karin Karlsbro, L-topp i Stockholm, har tillräckligt med stöd.

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet och partiernas toppkandidater är just nu ute och kampanjar för fullt. Undantaget är Liberalerna, som efter partistyrelsens uppmärksammade petning av Cecilia Wikström, nu står utan ett förstanamn på sin lista.

Sedan Wikström petades har valberedningen letat intensivt efter ett nytt draglok till valrörelsen. Man hade länge siktet inställt på ex-ministern Birgitta Ohlsson, som dock meddelade att hon inte kandiderar.

Även förre EU-parlamentarikern Marit Paulsen har funnits med i spekulationerna, erfar Aftonbladet.

L har kallat till ett nytt partiråd i Stockholm på fredag den 29 mars. Då ska listan spikas - igen. Och sökandet fortsätter:

– Det stämmer att vi sonderar brett även utanför partiet. Vi har flera företrädare såväl i som utanför partiet idag som kan EU, säger en L-källa.

Lista ska spikas på fredag

En person som pekas ut som en tänkbar kandidat är Karin Karlsbro, i dag vice ordförande i L i Stockholm som hamnade på plats fem förra gången. Partiledningen sägs ringa runt i partiet för att undersöka stödet för henne.

– Hon står partiledningen nära, säger en L-källa.

Men enligt vad Aftonbladet erfar har valberedningen haft svårt att få fram ett namn som man tror kan locka massorna.

Det har fått Liberala ungdomsförbundet att reagera. Ordförande Joar Forssell säger att den långt utdragna processen riskerar att skada partiets valrörelse.

– Det är problematiskt att vi inte har en toppkandidat ännu. Vi är dessutom ett parti som brukar vara bättre i en valrörelse än vad vi är i mätningarna innan. Då måste vårt lokomotiv vara ute och jobba tidigt. Vi är frustrerade, säger han.

Luf kräver yngre kandidat

Luf vill nu partiet i stället för att leta en känd liberal, vågar tänka nytt. Man vill att deras egen kandidat Anders Rehnberg, i dag på plats sex, ska toppa listan. Han sitter med i Luf:s styrelse där han också är EU- och utrikespolitisk talesperson.

– Det är en kompetent kandidat som har lång erfarenhet av internationell politik. Men sedan kommer han också från ungdomsförbundet och har inte det bagaget som man har om man kommer från partiet. L får en chans att börja med något nytt och moderniseras, säger Joar Forssell.

Behövs det inte en kändare person?

– Det behöver vara en duktig person, som kan bli känd. Han är en bra debattör, har mycket stöd internt och kan mobilisera.

Källor uppger samtidigt att riksdagsledamoten Allan Widman (L), inte kandiderar som toppkandidat. Han var föreslagen till plats två på förra partirådet, men flyttades ned till plats fyra.

Riksdagsledamoten Said Abdu, som i dag står två på listan, har däremot sagt att han är beredd att kandidera till en plats i toppen.

Cecilia Wikström har meddelat att hon kan tänka sig att stå längre ned på listan.

Aftonbladet har sökt Karin Karlsbro.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Liberalerna

LÄS VIDARE

L:s lista klar – Wikström helt petad

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalerna

EU-parlamentet

Joar Forssell

EU

Karin Karlsbro