M kräver svar från regeringen om pinnjakten

avOlof Svensson

Publicerad:

Aftonbladets avslöjande får Moderaternas Johan Forssell att se rött.

Nu kräver han svar av inrikesminister Mikael Damberg.

– Jag kommer fråga om regeringen verkligen är nöjd med pinnjakten, säger han.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell tänker ställa en skriftlig fråga till inrikesminister Mikael Damberg.

Bakgrunden är Aftonbladets avslöjande om att polisen satsar på snabbutredda ärenden för att bättra på statistiken. Pinnjakten prioriteras till och med framför operation Rimfrost i Malmö.

– Det finns ett polisiärt ansvar, men ytterst handlar det om hur regeringen styr sin myndighet. Det går inte att frånsäga sig. Damberg borde ju rimligtvis blivit informerad, och jag vill veta vad regeringen gör åt det, säger Forssell.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Inga enkla genvägar

Han tillägger att det är allvarligt om grov brottslighet får stå tillbaka för att det ska se bra ut i polisens statistik.

– Det har förekommit pinnjakt tidigare så diskussionen är inte ny. Alla brott ska utredas, men man ska inte ta enkla genvägar för att frisera statistiken, säger han.

Redovisar polisen för mycket, så att det hindrar dem från att utreda brott?

– I grund och botten är det bra att myndigheter behöver redovisa statistik. Här tror jag problemet främst är att polisen inte har tillräckliga resurser. Befolkningen har ökat men vi har inte mer poliser i dag än vad vi hade för fem år sedan, samtidigt är skjutningar och sprängningar vardagsmat i dag.

Mikael Damberg avböjer kommentarer. Hans pressekreterare Natalie Sial skriver i ett sms att hon hänvisar till polisen Stockholm.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM