FRA-lagen

Därför röstar de ja till FRA

Av: 

Johanna Melén

SAMHÄLLE

Förra året var de redo att fälla regeringens förslag - i dag är dramatiken över

Camilla Lindberg (FP), Fredrick Federley (C), Birgitta Ohlsson (FP), och Karl Sigfrid (M) rödtar ja till FRA.
Camilla Lindberg (FP), Fredrick Federley (C), Birgitta Ohlsson (FP), och Karl Sigfrid (M) rödtar ja till FRA.

Han våndades, hon sa nej, han var inte där, hon lade ner sin röst.

I morgon röstar alla - troligen - ja.

– Jag kan leva med lagen, men jag korkar inte upp champagnen, säger riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson, Folkpartiet.

Sällan har en omröstning i riksdagen varit så spännande som den som hölls i juni förra året. In i det sista fanns möjligheten att minst fyra borgerliga ledamöter skulle rösta nej till FRA-lagen - och därmed fälla den egna regeringens förslag.

Påtryckningarna och övertalningsförsöken var massiva. När skeptikern Fredrick Federley slutligen stod i talarstolen var han så medtagen att rösten knappt bar.

– Jag vet inte om folk inser vad det innebär att sitta i förhandlingar i tre dygn, inte äta, inte dricka och knappt gå på toaletten, säger han.

Till slut röstade Federley ja. Det gör han i morgon också. Ett år och fyra månader efter den dramatiska omröstningen är dramat över. De borgerliga kritikerna har lugnats. Varför?

Birgitta Ohlsson, Folkpartiet.

Lade ner sin röst i omröstningen 2008. Senare ångrade hon sig, hon borde ha röstat nej. I morgon står hon bakom tilläggsförslagen och tänker rösta ja.

– Viktigast för mig är att trafikdatan får sparas i max ett år. Det är också bra att ändamålen för när man får använda signalspaning har preciserats, säger Birgitta Ohlsson.

– Jag är fortfarande väldigt besviken på många sätt. Det finns brister, men jag får leva med det. Regeringen har uppfyllt våra 15 krav. Då är det märkligt att backa ur då samtliga Alliansledamöter faktiskt sa ja till överenskommelsen förra året.

Karl Sigfrid, Moderaterna.

Kvittades ut vid omröstningen 2008. Dessförinnan hade han fått skäll av partiledare Fredrik Reinfeldt under ett internt partimöte i riksdagen. ”Vi har en i gruppen som pekar finger åt en moderat statsminister”, ska Reinfeldt ha sagt. I morgon röstar Karl Sigfrid ja till signalspaningslagen.

– Det handlar inte längre om massövervakning som i det gamla förslaget. FRA får bara tillgång till den trafik som den nyinrättade domstolen beslutar om. Det är också viktigt att det nu bara är tre myndigheter som får beställa fram uppgifter. Den så kallade FRA-shopen är stängd, säger Sigfrid.

– Jag skulle säga att lagen är acceptabel, men den är inte problemfri. Det är fortfarande en någorlunda stor mängd trafik som kommer att analyseras, även vanliga medborgares trafik.

Camilla Lindberg, Folkpartiet.

Enda borgerliga politiker som röstade nej till FRA-lagen i juni 2008. I morgon röstar hon ja, eller lägger ner sin röst.

– Det är svårt att bestämma sig, men jag kommer inte att rösta nej. Förbättringar har gjorts. Det största vi har vunnit är att vi har lyckats få bort FRA-shopen. Nu är det bara tre myndigheter som får beställa fram uppgifter, säger Lindberg.

– Men jag vet inte om det är bra nog. Det finns fortfarande oklarheter. Hur mycket data är det egentligen som kommer att samlas in? Där finns inget tydligt svar.

Fredrick Federley, Centerpartiet.

Våndades in i det sista och utsattes för en massiv övertalningskampanj från regering och det egna partiet. Röstade slutligen ja i juni 2008. I morgon trycker han åter igen på ja-knappen.

– Vi har fått in tydliga begränsningar i lagen med en rättsprövning och med ett fåtal myndigheter som får begära fram information. Dessutom ska en oskyldig som fastnat i nätet få reda på det.

– Om det här är tillräckligt får vi se vid kontrollstationen 2011.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

FRA-lagen

FRA, Försvarets radioanstalt