Löfven: Jag lider med Iryna men kan ingenting göra

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Att ukrainska Iryna, 38, som skadades svårt vid terrorattacken på Drottninggatan, ska utvisas berör Stefan Löfven på djupet.

Han har träffat henne två gånger, både dagen efter attentatet och på ettårsdagen av dådet.

– Jag lider med henne efter det hon har råkat ut för. Men jag kan inte gå in i enskilda fall, då bryter jag mot lagen och det vill jag inte göra som statsminister, säger Löfven.

Aftonbladet har flera gånger berättat om Iryna som överlevde terrordådet i Stockholm men tvingades amputera sitt högra ben till följd av svåra skador.

Nu står det klart att både hon och hennes dotter ska utvisas från Sverige, vilket orsakat stor ångest hos henne. Iryna påminner om att Stefan Löfven sagt att ”allt ska bli bra” och att han ska göra sitt bästa för henne. Ändå måste hon alltså nu lämna Sverige.

1 av 4 | Foto: AFTONBLADET 85705
Iryna, 38, från Ukraina förlorade sitt högra ben i terrorattacken på Drottninggatan i april 2017.

Statsminister Stefan Löfven (S) är just nu på valturné i Göteborg. Till Aftonbladet säger han att han minns Iryna mycket väl.

– Jag träffade henne dagen efter på Karolinska och jag träffade henne i Stockholm city på årsdagen av den tragiska händelsen, så ja, jag kommer ihåg henne och jag har läst om henne i tidningen och det beslut som hon nu fått, säger Löfven.

Att hon påminner om att han lovat att göra sitt bästa för henne framhåller han aldrig har handlat om frågan om att få stanna i Sverige. Däremot om hennes rätt till bra vård.

– Jag har aldrig pratat om själva asylärendet, det är jag förhindrad enligt lag att göra. Men däremot i den situation hon befann sig med sitt ben som kapades skulle hon få den bästa hjälp vi kan ge, säger han.

Får inte lägga sig i

Stefan Löfven slår fast att han enligt lag är förbjuden att lägga sig i enskilda ärenden.

– Men det är klart, jag känner mycket med henne, jag har ju träffat henne två gånger så jag förstår hennes förtvivlan, men jag som person kan ingenting göra, säger han.

Stefan Löfven.
Foto: LASSE ALLARD
Stefan Löfven.

Statsministern framhåller att det är Migrationsmyndigheten som bestämmer, men att enskilda kan få prövning av sina ärenden via domstol för att systemet ska vara rättssäkert.

”Lider med henne”

– Jag tycker att det är det bästa, att myndigheter och domstolar avgör. Skulle vi ha en ordning där politiker avgör i sådana här fall så blir det mer utav godtycke.

Samtidigt slår Löfven fast att han på ett personligt plan känner starkt för Iryna.

– Det är klart att jag lider med henne efter det hon har råkat ut för. Det här är också ett nederlag för henne. Så jag förstår och har full sympati för det, men jag kan inte gå in i enskilda fall, då bryter jag mot lagen och det vill jag inte göra som statsminister.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE