Hanif Bali tar bort kritiserad bild efter TU-möte

Riksdagsledamoten Hanif Bali har anklagats för att hetsa mot medier och har nu raderat en av de kritiserade bilderna.

– Moderaterna har visat att de tar detta på största allvar, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna.

Den vapenbild som Jan Björklund (L) kritiserat är däremot kvar.

– Det är olyckligt, för den uppfattas ju som hotfull, säger Jeanette Gustafsdotter.

Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna, kallade i dag till ett möte med Moderaternas partiledning med anledning av de bilder som Hanif Bali publicerat.

I ett Twitter-inlägg från i fredags poserar Hanif Bali med ett gevär på en skyttebana vid en grundskola. På en Instagram-bild från 30 juli har hans ansikte klippts in på ett omslag av ett krigsspelet ”Call of Duty: Black Ops”.

Hanif Bali skriver: ”Hanif & DN at war”.

Bakgrunden är en artikel där DN faktagranskat ett Hanif Bali-uttalande om migration, samt en ledartext som skrevs om att KD-profilen Sara Skyttedal poserat med ett vapen.

Riksdagsledamoten Hanif Bali har anklagats för att hetsa mot medier och har nu raderat en av de kritiserade bilderna.
Riksdagsledamoten Hanif Bali har anklagats för att hetsa mot medier och har nu raderat en av de kritiserade bilderna.

”Hade önskat Kristersson”

Vd:n för branschorganisationen Tidningsutgivarna kallade detta för olämpligt och riktade dagens inbjudan att diskutera Hanif Balis agerande till i första hand Ulf Kristersson, ”alternativt Gunnar Strömmer”.

–Jag hade ju önskat ett möte med Kristersson, men jag hoppas att vi i framtiden kan ha en dialog om detta. Det är alltid önskvärt med högsta ledningen för ett parti där en riksdagsledamot uttalar sig hotfullt mot medierna. Som jag förstått så kunde inte han, och såhär i valtider får man ha en viss förståelse för det, säger Jeanette Gustafsdotter.

Jeanette Gustafsdotter är nöjd efter mötet med partisekreteraren Gunnar Strömmer. Instagram-inlägget med krigsspelet har under kvällen tagits bort.

– Vi har diskuterat och varit överens om att det blir olämpligt när inlägg kan uppfattas som hotfulla. Och vi har självklart diskuterat den tid där vi befinner oss i nu, med ”Trump-ifieringen” och hot och hat mot medier. Därför är det extra viktigt att vi har den här dialogen och att man agerar.

Och hur har Moderaterna agerat?

– Dels att vi fick ett möte redan i dag. Att de har pratat med Hanif Bali och uttalat att de tyckte att detta var olyckligt. Och att de har visat att de tar det på största allvar. Sedan hur de vill lösa det inom sitt parti, det får de svara på. Jag ville ha ett möte där vi kan diskutera det, och det tycker jag att jag har fått, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna.

M: Bra att bilden är nedtagen

Aftonbladet har sökt Gunnar Strömmer under kvällen. Moderaternas presstjänst hänvisar till en intervju med TT, där Strömmer kommenterar det nu borttagna Instagram-inlägget.

– Det handlar om en satirbild som tagits fram av en tredje part och inte av Hanif Bali själv. Däremot har han delat bilden, vilket var olyckligt. Han har inte avsett att uppvigla hat och hot mot journalister och det tycker jag är viktigt att säga. Många har uppfattat bilden som satir men den kan också uppfattas på ett annat sätt. Bilden är nu nedtagen och det tycker jag är bra, säger Gunnar Strömmer till TT.

På frågan om Hanif Bali kan sitta kvar som företrädare för Moderaterna svarar partisekreteraren:

– Det är inte den frågan vi har haft anledning att diskutera i dag, utan vi har diskuterat den här konkreta bilden.

En bild är kvar

Statsminister Stefan Löfven säger till Aftonbladet att Hanif Bali ”gått över alla gränser.” Liberalernas partiledare Jan Björklund kallade idag Twitter-inlägget där Hanif Bali poserar med ett gevär vid en grundskola för ”omdömeslöst”.

Under den sena måndagskvällen var den bilden fortfarande kvar, där Bali skriver: ”Ser att DN är upprörda över att Skyttedal poserar med vapen. Tänkte ge dem en hjärtinfarkt med att posera med en AR-15. Riktigt fin skyttebana hos Högsätra skola F-9.”

– Det är olyckligt, för den uppfattas ju som hotfull, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna.

Bali: DN har haft en sjuklig besatthet av mig

Vid 23-tiden på onsdagskvällen kommenterade Bali själv på Facebook:

”(...) DN har snart i ett helt år haft en sjuklig besatthet av mig. Man har anklagat mig för allt ifrån att tillhöra vit makt-rörelsen, rysk avlyssning, vara nihilist och nu går deras branschorganisation så långt att anklaga mig för att uppvigla till mordhot mot DN-journalister. (...)”

”Min och DNs konflikt är politisk.(...)”

Han fortsätter:

”Jag har pratat med mitt parti. De delar uppfattningen att bilden är satirisk, jag uppskattar det stödet. Jag kan även förstå att de är trötta på att behöva hantera dessa drev, de - precis som mig - vill bedriva valrörelse istället.”

”Det är alldeles uppenbart för mig att medierna gör sig dumma enbart för att skapa ett drev som nu dominerat nyheterna. (...)”

Aftonbladet har sökt Hanif Bali.

Publisert:

LÄS VIDARE