Stefan Löfvens prestigeprojekt kan stoppas – av Trump

avGustaf Tronarp

Med projektet ”global deal” vill statsminister Stefan Löfven sprida den svenska modellen över världen.

Men nu lägger USA, med president Donald Trump i spetsen, krokben för initiativet.

– Han är en jävla högergubbe, så enkelt är det, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson

Ett slags internationellt Saltsjöbadsavtal för att förbättra villkoren för arbetare i fattiga länder.

Det hoppas statsminister Stefan Löfven (S) uppnå med prestigeprojektet ”global deal”. Löfven har pratat om initiativet sedan han tillträdde som partiordförande 2012.

1 av 3 | Foto: AFTONBLADET

Nu är dock Socialdemokraterna oroade för vad som kommer att hända med projektet vid en eventuell valförlust. S vill därför flytta huvudansvaret för projektet till den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD, rapporterar Arbetet.

LO: ”Riktigt, riktigt tråkigt”

Enligt tidningen är alla OECD:s medlemsländer positiva till initiativet – utom USA. LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson säger till Aftonbladet att Trumps administration gör sitt bästa för att kasta grus i det internationella förhandlingsmaskineriet.

– Det har gått i stå på grund av den amerikanska administrationens inställning. Det är riktigt, riktigt tråkigt, säger han.

– De är så emot frihandel, löntagarnas rättigheter och dialog att de blockerar en av de mest optimistiska idéerna för att komma tillrätta med det elände som arbetstagare i den fattiga delen av världen får utstå.

Kritisk mot tullar

Thorwaldsson är mycket kritisk till den politik som Donald Trump för. Inte minst anser han att hotet om tullar på europeiska bilar skulle kunna slå hårt mot den svenska fordonsindustrin.

– Jag är jävligt förbannad på Donald Trump. Han har inte tillfört en enda positiv sak under sin tid som president, säger han, och fortsätter:

– När han pratar om handelstullar på bilar blir det riktigt farligt för svenska jobb. Vad han än håller på med blir det trassel.

ARTIKELN HANDLAR OM