Kristersson: Regeringen kan bestå bara av M

Moderaternas partiledare skriver på Facebook

Ulf Kristersson berättar nu om det regeringsultimatum som kan splittra Alliansen.

På Facebook skriver han att han kan tänka sig en regering med bara Moderaterna – eller med M plus ett eller två andra partier.

– Jag kallar förslaget för ”3-2-1”. Dvs regeringen består av enbart Moderaterna, eller av Moderaterna plus de allianspartier som nu kan och vill ingå i den regeringen, skriver Moderatledaren.

Moderaternas Ulf Kristersson har ställt ett ultimatum till Centerpartiet och Liberalerna – ska ni vara med i en alliansregering eller inte?

Om inte erbjuds de ett samarbete i riksdagen med möjlighet att sätta sig i regeringen vid ett senare tillfälle.

Partierna har fått helgen på sig att ta ställning till ett sådant samarbete.

Samarbetspartners

Ulf Kristersson skriver nu utförligt om hur han resonerat på Facebook. Han menar att en alliansregering har varit hans huvudalternativ.

– Också när S vägrar förhandla och vara konstruktiva, så tycker jag att en regering med de fyra allianspartierna ska prövas i riksdagen. Då får riksdagen bestämma om den kan tolerera en alliansregering, eller hellre låta stafettpinnen gå över till Stefan Löfven.

Ulf Kristersson.
Ulf Kristersson.

– Det andra alternativet är att ett eller flera allianspartier bildar regering, med ett eller flera allianspartier som nära samarbetspartners utanför regeringen. Jag kallar förslaget för ”3-2-1”. Dvs regeringen består av enbart Moderaterna, eller av Moderaterna plus de allianspartier som nu kan och vill ingå i den regeringen, skriver Ulf Kristersson.

”Kan bredda regeringen”

Partierna som står utanför regeringen skulle då bli samarbetspartners, menar Ulf Kristersson. Regeringen skulle arbeta för att genomdriva Alliansens reformagenda och ekonomiska politik. Om den inte kunde leva upp till det, skulle regeringen tvingas avgå, skriver Kristersson.

– Det är dock bara tiden och ett gott arbete i praktisk gärning som kan bevisa den saken. Jag har därför också uttryckligen föreslagit att alla Alliansens partier - om inte alla sitter i själva regeringen - ger den nya regeringen ungefär ett år, innan samarbetet utvärderas och frågan prövas om vi kan bredda regeringen.

”Ytterst hotar nyval”

Kristersson skriver vidare att situationen inte är optimal, men att alternativen är betydligt värre.

– Det är bättre att nu göra allt man kan för att förverkliga Alliansens gemensamma politik, än att överlämna regeringsmakten till Socialdemokraterna och Stefan Löfven. Och det är bättre än att hoppas på någon slags framtida samlingsregering från höger till vänster, som kanske skulle kunna enas om att regera men inte om vilken politik den ska föra. Och mitt förslag är bättre än det nyval som ytterst alltid hotar.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman säger i en skriftlig kommentar efter Kristerssons besked:

– Han har samma problem som han haft sedan valdagen, nämligen att Alliansen är mindre än de rödgröna. Båda de alternativ han föreslår innebär att han blir beroende av Sverigedemokraterna i varje avgörande omröstning.

Publisert:

LÄS VIDARE