Centerpartiet

C: Hotade kvinnor lever i ständig terrorberedskap

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Föreslår nya åtgärder för stärkt skydd

Annika Qarlsson, jämställshetspolitisk talesperson (C).

Foto: Foto: Riksdagen

Centerpartiet vill stärka skyddet för misshandlade kvinnor genom en handlingsplan för akuta och förebyggande insatser.

Man vill också att fler förövare ska tvingas bära fotboja.

– Misshandlade kvinnor lever i ständig terrorberedskap, säger partiets talesperson Annika Qarlsson.

Varje år anmäler tusentals kvinnor att de blivit hotade och slagna av män som de är eller har varit i en relation med. Mörkertalet är dock stort och därför når många av brotten aldrig utanför hemmens väggar.

Centerpartiet vill nu att skyddet för utsatta kvinnor ska stärkas. Partiets jämställdhetspolitiska arbetsgrupp har tagit fram en rad nya politiska förslag på området.

– Vi tror det är nödvändigt med en ny handlingsplan där man ser till att alla instanser som jobbar med detta har en nollvision som målsättning. Då måste man fundera ner i varje steg. Det handlar både om förebyggande och akuta åtgärder, säger Annika Qarlsson, riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson.

"Lever i terrorberedskap"

Hon framhåller att den senaste tidens förhöjda terrorberedskap efter attackerna i Paris, har gett henne en aha-upplevelse.

– När Säpo höjde hotnivån från tre till fyra började man fundera över om man vågade åka tunnelbana, åka på weekend-resa eller gå ut och äta middag på restaurang. De som lever i relationer där de utsätts för våld, de sitter i den här situationen varje dag. Men de har inte Säpo till hjälp att avgöra om det är en bra eller en farlig dag.

C-förslagen handlar både om akuta och förebyggande åtgärder.

Däribland en handlingsplan för obligatoriska hot- och riksbedömningar i samband med våldsanmälningar men också förbättrat praktiskt och ekonomiskt stöd vid akuta våldssituationer. I planen ska också ökad utbildning för grupper som kommer i kontakt med offren finnas, som läkare och tandläkare.

Man vill också att polisen alltid ska utreda behovet av besöksförbud samt att det ska ges möjlighet till användning av elektronisk fotboja i fler sammanhang än i dag.

Frågan även på regeringens bord

Även regeringen menar att skyddet för misshandlade kvinnor bör stärkas. I november skärptes informationsplikten för myndigheter i frågan. Det ska bland annat leda till att kvinnor informeras när förövare släpps och att polisen ska informera om de skyddsinsatser som finns.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Centerpartiet

Jämställdhet