Folk och försvar 2020

Wallström vill ha jämställd värnplikt

Av: 

Pär Karlsson

Malvina Britts

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

SÄLEN. Margot Wallström vill att värnplikten återinförs - i en modern variant.

Hon menar att en sådan skulle kommit väl till pass under höstens flyktingkris.

– Tänk om vi i höstas skulle haft civilister i beredskap, som kunde kallats in för att förstärka Migrationsverket, asylboenden och agera vägvisare, säger hon.

Utrikesminister Margot Wallström, försvarsminister Peter Hultqvist och Moderatledaren Anna Kinberg Batra är några av de toppolitiker som finns på plats när Folk och Försvars rikskonferens inleds i dag. Här finns också Säpo-chefen Anders Thornberg, rikspolischefen Dan Eliasson och Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

”Viktigt av säkerhetsskäl”

I ljuset av bland annat de inhemska terrorhoten,  hemvändarproblematiken, dåden i Paris och Rysslands upprustning är intresset för konferensen stort.

Den nuvarande regeringen vill se över möjligheten att åter­införa den allmäna värnplikten, som lades på is 2010. Denna gång för både män och kvinnor. I höstas tillsatte man därför en statlig utredning som ska se över personalförsörjningen inom försvaret. I dag publicerade Aftonbladet/Inizio en mätning som visar att en stor majoritet av svenska folket är för ett återinförande.

Margot Wallström inledde konferensen med att berätta att hon gärna ser att värnplikten återinförs, med både militära och civila delar. Hon poängterade att det var hennes personliga åsikt.

Hon menar att det skulle vara viktigt av säkerhetsskäl och att det skulle komma till nytta i samhället på flera plan, bland annat vid stora skogsbränder.

– Men också för sammanhållningen i vårt land. Tänk om vi i höstas skulle haft civilister i beredskap, som kunde kallats in för att förstärka Migrationsverket, asylboenden och agera vägvisare.

"Tror det finns stort intresse"

På en presskonferens efter sitt tal utvecklade Wallström sitt ställningstatande.

– Det vore bra om det bygger på frivillighet så långt det överhuvudtaget är möjligt. Jag tror inte att vi kommer gå tillbaka till ett system där man var tvungen att ge en psykiatrisk diagnos till en person för att man skulle friskrivas. Men det vore bra att erbjuda möjligheten, jag tror det skulle finnas stort intresse.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström kallar Wallströms utspel för märkligt.

– Är det regeringens politik, att plötsligt öppna upp för en omfattande både civil och miltär plikt? Vad är syftet? Vad kommer det kosta och vem ska betala det?, säger hon.

Enström menar att Wallströms uttalande inte rimmar med den statliga utredningen om personalförsörjningsfrågan.

– Det här öppnar upp för frågor kring var regeringen står i pliktfrågan. Det stämmer inte överens med det som försvarsministern har sagt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Folk och försvar 2020

LÄS VIDARE

2011 var det patron ur – för sista gången

ÄMNEN I ARTIKELN

Folk och försvar 2020

Margot Wallström

Karin Enström

Peter Hultqvist

Försvarspolitik