Källa: Förhandlingarna låste sig klockan två på lördagsnatten

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Förhandlingarna mellan S, L, C och MP höll på fram till klockan 02 på lördagsnatten, enligt en källa med insyn.

Det låste sig eftersom Löfven var ”oförmögen att stänga ute V och göra de strukturreformer som var viktiga för C” enligt Aftonbladets uppgiftslämnare.

– Han verkar tro att det går att samarbeta både med Vänsterpartiet och Centerpartiet. Men det är otänkbart, säger en källa.

Annie Lööf meddelade i dag att förhandlingarna med Stefan Löfven inte lett till något samarbete. Centerledarens besked var att partiet tänker rösta nej till Stefan Löfven som statsminister.

– Jag är besviken att Socialdemokraterna inte tog denna historiska chans till samarbete över blockgränsen, sa Annie Lööf.

Som exempel på områden där det inte gått att hitta lösningar nämnde Lööf arbetsmarknaden, bostadsmarknaden och budgetfrågor som sänkt skatt på jobb och företagande.

Beskedet kom efter flera dagar av utdragna och hårda förhandlingar.

1 av 29 | Foto: Lotte Fernvall
Stefan Löfven (s)

Förstår inte innebörden av att kompromissa

Enligt en källa med insyn har förhandlingarna mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet ägt rum på olika platser de senaste dagarna. I lördags satt representanter från alla partierna och förhandlade i finansdepartementets lokaler. Både partiledare och andra deltog i förhandlingarna som inte slutade förrän klockan 02 på natten.

Det stod då klart att Socialdemokraterna inte ville tumma på Vänsterpartiets krav, enligt en källa med insyn. Bland V:s krav finns enligt källan nej till fri hyressättning och nej till förändrad arbetsrätt. Partiet vill också ha kvar byggsubventioner och fackavgifter som de är idag.

– Stefan Löfven är oförmögen att stänga ute Vänsterpartiet och släppa deras inflytande. Han har i sju års tid pratat om hur viktigt det är att samarbeta över blockgränsen. Men han har inte ägnat någon tid åt att förstå vad det innebär att kompromissa och ha ett bra samarbetsklimat, säger en C-källa.

M och S måste ta större ansvar

På söndagen träffades Centerpartiets riksdagsgrupp och partistyrelse. Det fanns då en bred enighet kring beslutet att inte stödja Stefan Löfven.

Stefan Löfven delar dock inte bilden av att V fått igenom sin kravlista och inte C.

– När jag förhandlar med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna då är det dem jag förhandlar med, inte med Vänsterpartiet. Men att Vänsterpartiet inte skulle lägga fram några krav, det är inte realistiskt, säger Löfven.

Löfven: ”Sjöstedt kommer inte jubla”

Han fortsätter:

– Jag förhandlar utifrån Socialdemokraternas position. Jag tror också att när resultatet blir tydligt kommer man se att Sjöstedt inte kommer jubla över alla inslag.

Talmannen Andreas Norlén meddelade i dag att han ger partierna möjlighet att överväga innebörden av Annie Lööfs besked. Han kommer också ha informella samtal med partiledarna de kommande dagarna. Annie Lööf underströk på pressträffen att hon anser att Moderaterna och Socialdemokraterna nu måste ta ett större ansvar för att hitta lösningar framåt.

Publicerad:

LÄS VIDARE