Källa: Lobbykampanj pressar Björklund

avPär Karlsson

Jan Björklund pressas om att ändra sig och släppa fram Ulf Kristersson som statsminister.

Källor uppger för Aftonbladet att det pågår en näringslivsfinansierad lobbykampanj för att övertyga osäkra riksdagsledamöter i Liberalerna.

– Den har intensifierats efter skriverierna om den osäkra majoriteten i vår riksdagsgrupp, säger en centralt placerad källa i L.

Liberalerna och Jan Björklund har kommit att spela en av huvudrollerna i den utdragna regeringsbildningen. Partiet har, tillsammans med Centern, både varit med och röstat bort Stefan Löfven (S) samt röstat ned Ulf Kristersson (M) när han försökte bli statsminister.

I stället har Björklund fortsatt att hävda att lösningen finns i en regering över blockgränsen där Alliansen håller i hop. I dag stod det dock klart att den lösning han lyft fram, där Alliansen samarbetar med Miljöpartiet, saknar stöd.

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL

– Idag har Annie Lööf meddelat talmannen att hon efter en veckas sonderingar inte ser några parlamentariska förutsättningar för en samlad alliansregering med stöd över blockgränsen, skriver partisekreteraren Maria Arnholm i ett internt brev som Aftonbladet tagit del av.

Oenighet i Liberalerna

Hon skriver också att man nu behöver enas kring ”vilka andra regeringsalternativ Liberalerna skulle kunna medverka till”.

Partiet tvingas nu välja mellan att släppa fram Löfven och Kristersson.

I L råder oenighet i regeringsfrågan och i delar av partiet finns en rädsla för att Björklund är på väg att byta sida och sätta sig i regering med Socialdemokraterna.

Samtidigt har det rapporterats på flera håll att L:s riksdagsgrupp är splittrad. Nu uppger källor för Aftonbladet att det pågår en näringslivsfinansierad kampanj för att påverka osäkra riksdagsledamöter inom Liberalerna.

”Näringslivsfinansierad kampanj”

Målet är att övertyga dem att det är rätt att släppa fram Kristersson.

– Kampanjen har intensifierats efter skriverierna om den osäkra majoriteten i vår riksdagsgrupp. Man använder alla möjliga påtryckningar. Kampanjen är fokuserad till Stockholm, men den når ut över hela landet, säger en centralt placerad källa i Liberalerna.

Källan säger att personer som står partiet nära är aktiva i kampanjen.

– De har nu ett intresse av att påverka vårt parti och i förlängningen partiledningen som har varit tydliga så här långt med var den står, att nejet till Ulf Kristersson fullföljdes.

– Det är individer som har ett inflytande i partiet som idkar lobbying mot vår nuvarande riksdagsgrupp.

Enligt vad Aftonbladet erfar handlar oenigheten i L:s riksdagsgrupp om nästa steg, vad som nu ska hända efter att Annie Lööf misslyckats med sina sonderingar.

– Vi har en liten grupp så det är klart att det är intressant att försöka påverka ledamöter, särskilt de nya och i regeringsfrågan osäkra ledamöter. Vi är inte vana vid att sådant här sker så organiserat. Att ledamöter utsätts för påtryckningar utifrån även från näringslivet i enstaka frågor händer, men inte när det handlar om vilken slags regering Sverige ska ha, säger en L-källa.

Krav på stängd dörr till Löfven

Tidigare i veckan röstade L-förbundet i Skåne igenom ett krav på att L måste stänga dörren till Stefan Löfven.

”Det bör göras klart att det i detta läge är uteslutet för Liberalerna att medverka i eller släppa fram en regering som leds av Socialdemokraterna”, stod det i skrivelsen som röstades igenom.

Björklund har dock sagt att han kategoriskt inte är beredd att stänga den dörren, även om han helst vill se Kristersson som statsminister.

L-ledaren har i dag inget annat mandat från sitt parti än att verka för att bilda en alliansregering med stöd över blockgränsen. Om L ska släppa fram Löfven, eller Kristerssons M/KD-lösning, måste partirådet kallas in.

ARTIKELN HANDLAR OM