Ardalan Shekarabi

Åkesson och Shekarabi drabbade samman

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Bråket om vem som egentligen står upp för svenska arbetare fortsätter.

I dag möttes civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Jimmie Åkesson i en debatt i skånska Bromölla.

– Man måste välja att stå upp för svenska löntagare. SD gör det motsatta valet, sa Shekarabi.

– Ni viker er för pamparna i Bryssel, sa Åkesson.

För några veckor sedan meddelade Sverigedemokraterna att man inte kommer att stödja regeringens planer på nya regler vid offentliga upphandlingar. Lagförslaget, som civilminister Ardalan Shekarabi (S) är ansvarig för, skulle innebära krav på villkor som löner och semester i enlighet med svenska kollektivavtal för de företag som deltar i upphandlingar.

Målet är bland annat att komma åt lönedumpning, där företag vinner kontrakt genom att erbjuda lägre pris samtidigt som man försämrar villkoren för sina anställda. Ett problem som både regeringen och SD säger att man ser.

SD:s besked har fått både statsminister Stefan Löfven (S) och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att ilskna till rejält. De anklagar båda Jimmie Åkessons parti för att gå näringslivets ärenden och svika svenska arbetare.

Hård debatt

SD däremot anser att förslaget är direkt skadligt för svenska löntagare och småföretag. Lönedumpningen är något man kommer åt på annat sätt, framför allt genom att fullt ut genomföra huvudentreprenörsansvaret, enligt partiet. Det innebär att ett företag även har ansvar för att underleverantörer har schysta villkor.

I samband med ordbråket utmanade Shekarabi Åkesson till debatt. Den blev av i dag, i skånska Bromölla, där de båda möttes klockan 11.00.

Ardalan Shekarabi gick hårt åt Åkesson och anklagde honom för att ha vikt sig för näringslivets intressen efter att tidigare ha velat gå ännu längre än regeringen i frågan om offentliga upphandlingar.

Åkesson slog tillbaka och sa att det i grunden är Sveriges medlemskap i EU som är problemet.

– Vi kan inte med gällande EU-lagstiftning sätta krav på svenska villkor och kollektivavtal i Sverige. Du kan stå här och ljuga och säga och säga det. Du kan stå här och säga att vi viker oss för Almega. Men det är du som viker dig för pamparna i Bryssel.

Anklagade varandra för svek

Shekarabi kallade SD:s inställning, att rösta nej till förslaget, för ”ett enormt svek mot svenska arbetare”.

– Håller man sig till sanningen är det så att Sveriges riksdag har möjlighet att sätta punkt för lönedumpning. Då får du stå för det och möta svenska byggnadsarbetare och att erkänna att du tog ställning mot förslaget. Politik handlar om konkreta beslut.

– Du har i valet mellan närmandet till Moderaterna och att stå upp för svenska löntagare valt det första. Man måste välja att stå upp för svenska löntagare. Du gör det motsatta valet.

Åkesson sa att läget för löntagarna eventuellt skulle bli lite bättre med lagförslaget.

– Men även med den här lagen kommer svenska företag att diskrimineras till förmån för utstationerad arbetskraft. Makten ligger hos pamparna i Bryssel och vi är det enda parti som vill omförhandla det svenska EU-medlemskapet.

Han menade också att regeringen och SD skulle kunna komma överens i frågan, om ministern bjöd in till samtal. Shekarabi menade att han varit i finansutskottet och presenterat och diskuterat förslaget.

– Då ville ni gå ännu längre. Men när ni ska rösta väljer tar ni aldrig ställning för svenska löntagare, sa Shekarabi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ardalan Shekarabi

Jimmie Åkesson

Bromölla