Regeringen: Ingen utredning om utvisade bröderna

avOlof Svensson

Flera EU-parlamentariker kräver att regeringen granskar fallet med de utvisade bröderna.

Men ansvarig minister Mikael Damberg (S) säger nej och menar att bröderna kan överklaga till JO.

– Jag tycker att det är fegt att de som är ytterst ansvariga för den här behandlingen gömmer sig bakom sådana här standardformuleringar, säger Malin Björk (V).

De senegalesiska bröderna Pape Matar Fall, 26, och Ibra Lo Fall, 23, skulle hälsa på släkt i Malmö men greps av gränspolisen och sattes i förvar. Efter två månader utvisades de till sitt hemland med ett specialchartrat plan – trots att de hade köpt egna biljetter tillbaka.

1 av 3 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Mikael Damberg

Flera politiker har engagerat sig i fallet. En av dem, EU-parlamentarikern Malin Björk (V), kräver att svenska regeringen utreder händelsen. Eftersom börderna hade visum som gav dem rätt att röra sig i Schengenområdet kan Sverige ha brutit mot EU:s regelverk och grundläggande rättigheter, anser Björk.

Stänger dörren till utredning

Men regeringen tänker inte inleda någon granskning.

Mikael Damberg (S) är ansvarig minister men vill inte ställa upp på en intervju. Hans pressekreterare Natalie Sial skriver i ett sms:

”Regeringen kommer inte att utreda ett enskilt ärende. Den som anser sig felaktigt behandlad av svenska myndigheter ska i första hand vända sig till den berörda myndigheten eller till JO (Justitieombudsmannen).”

Malin Björk har tillsammans med två andra EU-parlamentariker även ställt en skriftlig fråga till EU-kommissionen om Sveriges agerande. Men kommissionen skriver i ett svar att den inte tar upp händelser som faller under det enskilda medlemslandet.

Kritiken: Fegt av ministern

Malin Björk lyfter bland annat fram att informationen om brödernas gripande och utvisning nu med stor sannolikhet finns med i Schengens datasystem SIS. Uppgifter som kan ställa till problem vid framtida resor.

Hon kallar Mikael Dambergs agerande för fegt.

– Jag tycker att det är fegt att de som är ytterst ansvariga för den här behandlingen gömmer sig bakom sådana här standardformuleringar.

Enligt henne är Dambergs ointresse för fallet helt oacceptabelt. Det är i enskilda fall som strukturella problem synliggörs, menar hon.

– Ministern borde istället se att det nu finns en möjlighet att uppmärksamma och stoppa rasprofilering genom att utreda och sedan ge upprättelse till bröderna.

Aftonbladet avslöjade i tisdags att det specialchartrade planet kostade 1,1 miljoner exklusive kostnad för sex kriminalvårdare. Brödernas hölls inlåsta i förvar i två månader, vilket bör ha kostat omkring 440 000 kronor. Enligt Migrationsverkets årsredovisning kostar en natt i förvar 3 672 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM