Utpekade SD-toppen nekar: Jag är oskyldig – vi hade bra relation

SD-toppen som anklagas för sexövergrepp mot Hanna Wigh nekar.

En förundersökning mot mannen är inledd.

– Jag kommer att vara helt öppen och samarbeta till fullo med polis och åklagare. Jag vet att jag är oskyldig, säger SD-politikern till Aftonbladet.

Hanna Wigh.
Hanna Wigh.

Den utpekade riksdagsledamoten tar emot Aftonbladet i sitt hem. För bara några timmar sedan, på tisdagsförmiddagen, fick han av partiets presschef veta att det är honom Hanna Wigh anklagar för övergreppet.

Skjortan är uppknäppt, håret rufsigt, ibland suckar han djupt, begraver ansiktet i händerna. Så fort han blev informerad om anklagelsen åkte han hem från riksdagen.

– Att bli anklagad för pedofili är det enda som är värre, säger SD-politikern.

Finns det någon sanning i de här anklagelserna?

– Jag har aldrig någonsin begått ett sexuellt övergrepp mot Hanna Wigh eller någon annan för den delen heller.

Varför tror du då att hon anklagar dig?

– Det är det som är det svåra i det här eftersom jag betraktar henne som en av mina förtrogna. Vi hade en bra relation, tyckte jag.

Hur vill du beskriva din och Hanna Wighs relation?

– Vi har haft en sexuell relation som har pågått av och till från 2012. Det har skett på hennes initiativ, på mitt initiativ. Många gånger.

Har ni någonsin hamnat i en personlig konflikt?

– Absolut inte. Jag har alltid stått på hennes sida i de konflikter hon varit inblandad i inom partiet och uppfattats på det sättet av andra.

Hanna Wigh har vid ett flertal tillfällen kommit på kant med partiledningen.

Hon gick emot partilinjen när dåvarande ungdomsförbundet skulle uteslutas från partiet våren 2015.

Wigh var också den som avslöjade ekonomiska oegentligheter i sitt eget distrikt i Skaraborg. Senare ledde det till riksdagsledamoten Anders Forsberg dömdes till fängelse och tvingades lämna sin riksdagsplats.

Att hon gång på gång gick emot partilinjen ska vara skälet att partiet vill bestraffa henne. Det sexuella överfallet ska ha varit kulmen på det, enligt Wigh.

Samtidigt står hon själv anklagad för misshandel efter ett knytnävsslagsmål i Falköpings kommunfullmäktige.

– Det kan vara ett sätt för henne att flytta fokus från sina egna problem. Men jag förstår inte varför hon skulle anklaga mig. Hon själv har sagt till mig att hon tycker att det är skönt att jag fanns där, säger den utpekade politikern.

Har du pratat med henne efter att hon anklagade dig?

– Nej. Jag vet inte vad jag ska säga. Hon pekar ut mig för någonting vedervärdigt som jag inte har gjort. Utpekandet i sig innebär en otrolig pressad situation för mig. Jag uppfattar det som att hon har startat en typ av djupgående konflikt med mig. Jag har svårt att se vad ett sådant samtal skulle ge.

Hanna Wigh har beskrivit övergreppet som en bestraffning. Hur kommenterar du det?

– Att påstå att jag på någon annans order skulle begå en form av sexuellt övergrepp är så långt ifrån verkligheten som det går att komma. Det är så genuint vrickat. Ingen skulle ens ställa mig den frågan ”kan du gå och bestraffa henne”. Om jag mot all förmodan skulle få den frågan skulle jag vägra.

Kan du ha gjort någonting som du inte minns eller när du har varit berusad?

– Nej. En sådan sak minns man. Ett övergrepp är ingenting man glömmer. Och jag är aldrig berusad i riksdagen där hon påstår att övergreppet ska ha ägt rum.

Hon säger att övergreppet gjordes på ett sätt så att det inte skulle lämna fysiska spår?

– Det är helt sjukt. Vad tror hon att det här är? En maffiaorganisation? Det är helt sjukt att tro att vi har en partikultur där vi straffar folk för olika saker.

Behöver hon vara rädd för dig?

– Vad ska hon vara rädd för? Har jag någonsin gjort någon illa? Och om hon är rädd, varför går hon ut med en massa anklagelser i tv?

Riksdagsledamoten anklagas också i Kalla Fakta för att ha sexuellt ofredat andra kvinnor i partiet. Det ska ha pågått under en längre tid. Men alla SD:s riksdagspolitiker Aftonbladet talar med förnekar att det finns en tafsare i riksdagsgruppen.

– Jag har aldrig varit utsatt själv. Och ingen av de andra kvinnorna i riksdagsgruppen som jag har talat med heller, säger en kvinnlig SD-politiker.

Mannen nekar även till de anklagelserna.

– Jag har aldrig gjort några ovälkomna närmanden och aldrig, fram till idag, fått veta att andra anklagar mig för det, säger SD-politikern.

Hur kommenterar du Wighs påståenden om att hon anmält övergreppet men att partiet har struntat i det?

– Jag känner partisekreteraren Richard Jomshof väldigt väl. Aldrig att han skulle tagit emot information om att en utpekad person begått ett så grovt övergrepp och inte åtminstone kontaktat den utpekade personen.

Vad har Jimmie Åkesson sagt till dig?

– Han säger att jag ska vara öppen mot åklagare och vår säkerhetsavdelning.

Vilka övriga reaktioner har du fått från partiet?

– Jag känner att de tar det här på väldigt stort allvar. Det är inte nödvändigtvis ett stöd för mig. Men det förstår jag. Man måste se vad saker och ting är för stunden. Och för stunden är jag anklagad för någonting väldigt skändligt. Och det finns ingen anledning för någon att ta mitt parti förrän det är utrett.

Kan du sitta kvar?

– Jag vet inte. Men det är klart att jag kan göra det. Jag har inte gjort någonting. Men jag har inte en rolig tid framför mig. Jag har sökt hjälp för sömnsvårigheter och ångest långt innan jag visste att det här programmet ens skulle sändas. Nu kommer alla att koppla ihop de två sakerna. Men det är ingenting jag kan göra någonting åt.

Kommer du att ta time-out nu?

– Just nu är jag fokuserad på rättsprocessen, det är svårt att göra någonting annat med det här hängande över mig. Jag tänker vara hundra procent öppen mot polis och åklagare.

Aftonbladet söker Hanna Wigh.

LÄS OCKSÅ: Här är de största skandalerna inom SD

Publisert:

LÄS VIDARE