Expertens kritik: Förra regeringen borde ha agerat

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Regeringen skickade ut fyra regleringsbrev till Transportstyrelsen mellan 2011 och 2014 – men ingenstans nämns något om säkerhet vid outsourcing.

Olof Ruin, professor emeritus i statsvetenskap, tycker det är märkligt.

– Jag tycker att den dåvarande regeringen borde ha markerat detta, helt klart, säger han.

Regeringen Reinfeldt anmäls till riksdagens konstitutionsutskott (KU) för agerandet som ledde fram till it-skandalen på Transportstyrelsen. Den dåvarande regeringen gav aldrig något uppdrag i regleringsbreven till Transportstyrelsen om att ta säkerheten på allvar vid outsourcing, trots att det fanns ett riksdagsbeslut om säkerhetsaspekten.

Riksdagsledamoten Hans Hoff (S) är mycket kritisk och vill att Fredrik Reinfeldt kallas till KU-förhör.

Expert: Uppenbart att de borde gjort

Olof Ruin, professor emeritus i statsvetenskap vid Stockholms universitet, tycker också att regeringen borde ha agerat.

– Vårt system är sådant att ämbetsverk har ett oberoende av regeringen, men samtidigt ska regeringen ge direktiv. Det tycker jag är uppenbart att de borde gjort, säger han.

I regleringsbreven till Transportstyrelsen mellan 2011 och 2014 listar regeringen flera saker som den vill att myndigheten tar tag i. Alltifrån miljömål, uppföljning om handikappanpassad kollektivtrafik till hur grunddata ska göras tillgängligt på nätet. Ingenstans nämns däremot säkerhet vid eventuell outsourcing.

Olof Ruin tycker det är extra viktigt att regeringen skriftligt informerar eller ger uppdrag till myndigheter, och inte i någon ”underhandskontakt”. Det som ligger närmast till hands är i regleringsbreven.

Bör ange i skrift vad man ska göra

– Regeringen försöker i någon mån antyda för verkschefer vad de borde göra, men där är man inne på ett tveksamt gungfly. En regeringen bör klart ange i skrift vad man ska göra, den här underhandskontakten kan undergräva principen om självständiga verk.

Han vill däremot inte uttala sig om huruvida Fredrik Reinfeldt skulle vara ansvarig, eller om det snarare skulle vara någon annan i den dåvarande regeringen.

Publicerad:

LÄS VIDARE