Mejla

Lena Mellin

Tiden håller på att rinna ut för Löfven och Kinberg Batra

SAMHÄLLE

Tiden håller på att rinna ut för både Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra. Nästa val är om drygt arton månader. Det är kort om tid för den som vill förvandla usla opinionssiffror till en valvinst.

Enligt Aftonbladet/Inizio förtvinar de båda regeringsbärande partierna Socialdemokraterna och Moderaterna framför våra ögon. Socialdemokraterna har tappat en femtedel av sina väljare sedan valet och Moderaterna var sjunde.

Inget av partierna har luft under vingarna och har heller inte visat några tecken på att det skulle vara nära förestående. Tvärtom, glåmigheten regerar.

Det borde i allt högre grad oroa strategerna ömse sidor om blockgränsen. Visserligen återstår drygt 1,5 år till nästa val men det är inte oceaner av tid för den som vill vända utvecklingen eftersom både Moderaterna och Socialdemokraterna har usla opinionssiffror.

Bara att få upp dem till samma nivå som i förra valet kommer att kräva en gedigen arbetsinsats. Att förvandla dem till en valvinst kostar ännu mer på krafterna. Herkules storverk är det som faller en i tankarna.

Men Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M) behöver inte känna sig ensamma. Det går dåligt för alla partier - med tre undantag. Centern, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Alla tre har i dag ett stöd som ligger över valresultatet 2014. I kort sammanfattning betyder det att fem partier har problem med sin relation till väljarna, tre har det inte.

De tre som utmärker sig är de som erbjuder tydliga alternativ. Det är ytterkantspartierna Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. De vill ha en helt annan ordning för samhället än dagens. Det vill inte Centern men Annie Lööfs klarhet, ställningstaganden och något så banalt som att det ser ut som hon faktiskt menar vad hon säger räcker. I alla fall än så länge.

Själv är jag inte förvånad över att det ser ut som det gör. Det vilar en ängslighet över svensk politik som inte bara är tråkig. Den är dessutom kvävande.

Rädslan att utmana någon opinion någonstans i någon fråga gör att alltför många trippar på den säkra vägen, den som inte gör någon upprörd. Det kan säkert kännas tryggt men är i längden är det förödande. Landet behöver djärva idéer, alternativet är sotdöden för ett litet exportberoende land i norra utkanten av en globaliserad värld med stenhård konkurrens.

Miljöpartiet är värt en egen mässa. De har enligt dagens mätning från Aftonbladet/Inizio tappat nästan hälften av sina väljare sedan valet. Inte heller för dem är någon ljusning i sikte. Stödet för de gröna har inte legat över fem procent sedan december 2015. Att gå från 23 år i opposition till att bli ett regeringsparti är en resa som Miljöpartiet hittills inte bemästrat alls.

I opposition räcker det med att prata och det har MP varit bra på. Men i regeringsställning måste man leverera. Det har de misslyckats med, enligt väljarna.

Avståndet mellan blocken är i den här mätningen 4,3 procent till Alliansens fördel. Det är den tredje största skillnaden sedan valet. Men att utropa Alliansen till någon typ av vinnare är omöjligt. De lider av samma glåmighetssyndrom som regeringen.


Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya smällen för AKB – moderaterna fortsätter ner

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin

Socialdemokraterna

Moderaterna

Aftonbladet Inizio

Anna Kinberg Batra

Stefan Löfven

Vänsterpartiet