Martin Kinnunen

SD vill skära ner på SMHI: ”Propaganda”

Av: 

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

SD vill skära ner anslaget till SMHI med 11 miljoner.

En av orsakerna är att väderinstitutet har för stort fokus på klimatförändringar.

”Länsstyrelsens tjänstemän har svalt SMHI:s propaganda om havsnivåhöjningar med hull och hår”, skriver Thoralf Alfsson, före detta riksdagsledamot, i ett blogginlägg.

SD vill reducera anslaget till SMHI, som i år får 227 miljoner, med 11 miljoner kronor. Anledningen: Partiet är kritiskt till väderinstitutets modeller om klimatförändringarna.

– Man kan diskutera om det är lämpligt. Man för ut modellerna i media, men talar inte om den enorma osäkerheten, säger riksdagsledamoten Martin Kinnunen till tidningen Altinget.

”Skapar opinion”

Enligt Martin Kinnunen har SMHI för stort fokus på opinionsbildning.

– Forskningen används till opinionsbildande verksamhet. Man har ett syfte, inte att ta fram kunskap, utan att skapa opinion, säger han.

– Man måste tala om att det är extremt stora osäkerheter i prognoserna. Vi vet att det finns en växthuseffekt, men det är mycket annat som också påverkar.

Även hos andra framträdande personer inom partiet är skepticismen mot SMHI stark. ”Länsstyrelsens tjänstemän har svalt SMHI:s propaganda om havsnivåhöjningar med hull och hår”, skriver exempelvis Thoralf Alfsson, SD-ledamot i Kalmar kommunfullmäktige och före detta riksdagsledamot, i ett blogginlägg från december.

Inget vi snyter fram

SMHI:s generaldirektör Rolf Brennerfelt menar att allt institutet går ut med är grundat i vetenskapliga beräkningar.

– Vi har regeringens uppdrag att informera om klimatförändringar. Det är inget vi snyter fram. Vi pekar inte på några exakta temperaturförändringar. Vi visar på en trend, säger han till Altinget.

Miljöminister Karolina Skog (MP) reagerar kraftfullt på SD:s kritik mot SMHI:
– Ord spelar roll. De visar hur farligt det skulle vara om SD fick möjlighet att styra över myndigheter, säger hon till SvD.

– Det här är ännu ett exempel på budbärare för faktaresistensen. Det är direkt farligt att de insinuerar att SMHI ägnar sig åt spekulationer och propaganda

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Så blir Sverige 2028 – om SD har makten
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Martin Kinnunen

Thoralf Alfsson

Klimatförändringar

SMHI

Opinion