Ekeroth-försvarets nya bevisning: Bild på Gudrun Schyman

avJonathan Jeppsson

I dag hålls hovrättsförhandlingar i misshandelsmålet mot Kent Ekeroth (SD).

En bild på Gudrun Schyman och nya filmbilder från övervakningskameran ingår i försvarets kompletterande bevisning.

Försvarsadvokat Johan Eriksson inriktar sig på att försvaga vittnenas och målsägandes trovärdighet.

Samtidigt försöker man visa hur ett av de viktigaste vittnena – ordningsvakten – inte kan ha sett händelsen.

1 av 8 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Kent Ekeroth i dagens förhandling i hovrätten.

I dag inleddes hovrättsförhandlingarna mot riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Ekeroths försvarsadvokat siktade i förhandlingarna in sig på att försöka ifrågasätta målsägandens och vittnenas trovärdighet. Försvaret redogjorde för ny bevisning, som enligt advokat Johan Eriksson visar hur den ordningsvakt som var ett av de viktigaste vittnena, varit skymd när tumultet kring Ekeroth uppstod.

Han menade också att det mycket väl kan ha varit någon annan som slog Ekeroth, men att SD-ledamoten uppfattade det som den som han gav örfilen.

En skärmdump från Facebook på ett av huvudvittnena tillsammans med Fi-ledaren Gudrun Schyman ingår i den nya bevisning som försvaret har lämnat in inför hovrättsförhandlingarna.

Twitter från 2013

Även fyra år gamla uppdateringar på Twitter, där vittnet beskriver hur hon börjat följa Vänsterpartiet och SD med kommentaren ”bra vs dåligt”, ingår i försvarets kompletterande bevisning.

”Till styrkande av att vittnets trovärdighet kan ifrågasättas”, skriver Kent Ekeroths advokat i bilagan till hovrätten.

Övrig ny bevisning handlar bland annat om att ytterligare ett vittne tidigare varit utåtagerande när personen vid ett tidigare tillfälle varit intagen i polisarrest.

I materialet finns också en powerpoint-presentation som ska visa en bearbetad version av filmen från övervakningskameran. På filmen, som var en central del i bevisningen i tingsrätten, ser man hur Kent Ekeroth måttar ett slag mot en person i krogkön. Kent Ekeroth har erkänt slaget, men hävdade att han handlade i nödvärn.

Vittne tittar bort

I tingsrättsdomen hävdade dock rådman Maria Hölcke att det var klarlagt att Kent Ekeroth inte har fått något slag av målsäganden eller någon annan person.

Nu menar försvaret att bilder från filmen kan visa hur ytterligare ett centralt vittne tittar bort när slaget utdelas.

– Det visar att en vakt som vittnat mot Ekeroth inte tittar åt det hållet när händelsen inträffar, säger advokat Johan Eriksson till DN.

I juni dömdes SD-ledamoten Kent Ekeroth i tingsrätten för ringa misshandelz,. Påföljden blev dagsböter motsvarande 38 400 kronor.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson har tidigare uttryckt att vid en fällande dom, måste Ekeroth lämna sin post som riksdagsledamot. 

– Om domen vinner laga kraft så måste han lämna riksdagen. Vi kan inte ha företrädare som är dömda för våldsbrott, säger Mattias Karlsson