Nya L-strategin: Prata klassfrågor för att locka S-väljare

SAMHÄLLE

Liberalerna vill locka väljare - genom att börja prata om klass.

Den nya inriktningen kommer bli en huvudstrategi fram till valet 2018.

– Socialdemokraterna har en retorik som går hårt åt de rika i samhället. Vi vill inte bekämpa rikedom, vi vill bekämpa fattigdom, säger Mats Persson (L).

Foto: AFTONBLADET
Mats Persson (L).

Klass och klasstillhörighet är begrepp som traditionellt används av vänstersidan på den politiska kartan. Det vill Liberalerna ändra på och sjösätter nu en ny strategi som kommer vara partiets fokus inför valet 2018.

– Vi kommer med start i Almedalen börja prata om framväxten av en ny underklass. Det är en ny strategi för ett parti i den svenska borgerligheten, säger Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson i Liberalerna.

Med växande underklass menar Mats Persson till exempel de som lever på bidrag i förorten, eller unga på landsbygden som inte klarar skolan.

– Ett politiskt parti måste se verkligheten som verkligheten är och nu växer den här gruppen. Liberalerna kommer arbeta för att bekämpa klyftor och bekämpa att en ny underklass växer fram, säger han.

Problemet är inte att folk tjänar mycket pengar

Att strategin lanseras just nu förklarar Mats Persson med att ”verkligheten kräver det”.

– Det passiva bidragsberoendet är en grogrund för kriminalitet och hopplöshet. Det vore oansvarigt att inte ta det på allvar.

Hur skiljer sig er klassanalys från S och V?

– Vi är liberaler och inte socialister. Problemet är inte att det finns vissa som tjänar mycket pengar, problemet är att det finns människor som inte tjänar pengar alls.

Hur trovärdiga är ni på det här området? Många inom S och V anser att ni har bidragit till att skapa klassklyftor med er politik?

– Jag är stolt över att vi sänkt skatten för vanligt folk. Det gör att det lönar sig mer att gå från bidrag till arbete. Problemet är att det finns för många barriärer att ta sig in på arbetsmarknaden. Då behövs det fler enkla riktiga jobb.

Konflikt med S

Är det ett sätt att locka väljare från S?

– Ja, men också framförallt handlar det om att om man som politiskt parti ska ha trovärdighet måste man se verkligheten som verkligheten är. Vi lägger inte förslagen för att locka väljare, utan för att göra Sverige bättre.

L kommer att presentera konkreta förslag på området under partiets dag i Almedalen i dag. Partiet kommer senare genomföra en större granskning av Socialdemokraternas vallöften. En del av strategin är att ”aktivt söka konflikt med Socialdemokraterna” i klassfrågan.

– Ett av Socialdemokraternas största problem i dag är att de skönmålar hur Sverige ser ut, jag kommer inte att svartmåla Sverige, men det vi ser nu gör mig orolig. Att bara skönmåla verkligheten är farligt, säger Mats Persson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik

Sverige