Domen: De är bäst och sämst av ministrarna

Ny undersökning: Fortsatt tufft för Löfvens gäng

SAMHÄLLE

Svenska folket fortsätter att tycka att regeringen gör ett dåligt jobb.

För tredje året i rad är det bara 2 av sammanlagt 24 ministrar som får godkänt, enligt Aftonbladet/Inizio.

Sämst av alla är Gustav Fridolin och hans partikamrat Karolina Skog.

Första gången Aftonbladet/Inizio bad svenska folket sätta betyg på den sittande regeringen var för två år sedan, drygt två månader efter den tillträdde.

Att det då inte var fler än två ministrar som fick godkänt för sina arbetsinsatser av svenska folket var kanske inte så konstigt. De hade ju knappt blivit varma i kläderna.

Men fortfarande, när andra halvan av mandatperioden redan är flera månader gammal, är väljarna missnöjda med regeringens sätt att sköta jobbet. Precis som 2014, 2015 och i september förra året är det bara två av totalt 24 statsråd som for godkänt av svenska folket. Det motsvarar åtta procent av ministrarna.

Wallström ökar mest

I den nya mätningen får nio statsråd sänkt betyg jämfört med förra mätningen som alltså gjordes i höstas. Lika många får betyget höjt. För fem ministrar är betyget oförändrat och en minister är så ny att hon inte ingått i någon tidigare undersökning.

Bäst i klassen är inrikesminister Anders Ygeman (S) och utrikesminister Margot Wallström (S). Wallström är en i den kvartett av ministrar som höjer betyget mest, med 0,2. Hon låg i topp i den allra första undersökningen efter valet men har därefter tappat successivt för att nu för första gången få höjt betyg.

Med Anders Ygeman förhåller det sig på motsatt sätt. Han gick ut löst men fick för ett år sedan, i spåren av terrorhot och skärpta gränskontroller, betyget 3,5. Det är det högsta betyget hittills för en minister i den nuvarande regeringen. Sedan dess har dock betyget dalat till 3,1.

Löfven klättrar

Svenska folkets betyg på statsminister Stefan Löfven (S) ökar för andra mätningen i rad. Men fortfarande har han bra bit kvar till att få godkänt av väljarna. I förra mätningen låg Löfven på en delad sjätteplats, nu på en delad fjärdeplacering. Fredrik Reinfeldt (M) pendlade under sina år som statsminister mellan betyget 3,4 och 3,8.

Rasar svårförklarligt

Nya gymnasieministern Anna Ekström går direkt in på en delad tredjeplats med 2,7 i betyg. Det är sannolikt hennes fem år som generaldirektör för Skolverket som avspeglar sig. Därifrån tog hon uppenbarligen med sig en välförsedd ryggsäck av förtroende.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har tidigare fått godkänt eller mer för sina insatser på jobbet. Men i den här mätningen får han kraftigt sänkt betyg, det rasar med 0,5. Det är svårförklarligt. Hultqvist svajar sällan och hans trygga dalmål är en extra tillång på jobbet.

Miljöpartiets kris inte över

Om man tittar på förhållandet mellan regeringens båda partier, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, kan man snabbt konstatera att de gröna har ännu större problem än de röda statsråden. På listans övre halva återfinns bara två av Miljöpartiets statsråd, bostadsminister Peter Eriksson och kulturminister Alice Bah Kuhnke. De övriga fyra MP-statsråden ligger på listans nedre halva.

Riktigt illa är det att båda språkrören, Gustav Fridolin och Isabella Lövin, placerar sig i det absoluta bottenskiktet med betygen 2,1 och 2,2. Men Fridolin slipper åtminstone jumboplatsen. I förra mätningen låg han på delad sistaplats. Nu får partikollegan, miljöminister Karolina Skog, klara sig själv där.

Språkrörens dåliga betyg visar att Miljöpartiets kris, som blev akut i våras, inte är över. De har en lång uppförsbacke kvar.

FAKTA

Partiledarligan

1. Stefan Löfven 2,6
2. Isabella Lövin 2,2
3. Gustav Fridolin 2,1

Bäst i klassen (MP)

1. Peter Eriksson 2,6
2. Alice Bah Kunke 2,5
3. Per Bolund 2,4

Bäst i klassen (S)

1. Anders Ygeman 3,1
2. Margot Wallström 3,0
3. Anna Ekström 2,7
Mikael Damberg 2,7

FAKTA

Ministrarnas betyg

Anders Ygeman, inrikesminister (S)
Betyg: 3,1 (- 0,1)

Margot Wallström, utrikesminister (S)
Betyg: 3,0 (+ 0,2)

Anna Ekström, gymnasieminister (S)
Betyg: 2,7 (Ny)

Mikael Damberg, näringsminister (S)
Betyg: 2,7 (Oförändrat)

Helene Hellmark Knutsson, forskningsminister (S)
Betyg: 2,6 (+ 0,2)

Peter Eriksson, bostadsminister (MP)
Betyg: 2,6 (+ 0,2)

Magdalena Andersson, finansminister (S)
Betyg: 2,6 (+ 0,1)

Stefan Löfven, statsminister (S)
Betyg: 2,6 (+ 0,1)

Peter Hultqvist, försvarsminister (S)
Betyg: 2,6 (- 0,5)

Alice Bah Kuhnke, kulturminister (MP)
Betyg: 2,5 (Oförändrat)

Morgan Johansson, justitieminister (S)
Betyg: 2,5 (- 0,1)

Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister (S)
Betyg: 2,4 (+ 0,2)

Ardalan Shekarabi, civilminister (S)
Betyg: 2,4 (+ 0,1)

Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister (S)
Betyg: 2,4 (Oförändrat)

Gabriel Wikström, sjukvårdsminister (S)
Betyg: 2,4 (Oförändrat)

Per Bolund, finansmarknadsminister (MP)
Betyg: 2,4 (- 0,1)

Ann Linde, EU-minister (S)
Betyg: 2,4 (- 0,1)

Ibrahim Baylan, energi- och samordningsminister (S)
Betyg: 2,3 (+ 0,1)

Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister (S)
Betyg: 2,3 (- 0,1)

Åsa Regner, jämställdhetsminister (S)
Betyg: 2,3 (- 0,1)

Isabella Lövin, biståndsminister (MP)
Betyg: 2,2(- 0,1)

Anna Johansson, infrastrukturminister (S)
Betyg: 2,2 (- 0,1)

Gustav Fridolin, utbildningsminister (MP)
Betyg: 2,1 (+ 0,1)

Karolina Skog, miljöminister (MP)
Betyg: 2,0 (Oförändrat)

FAKTA

Så gjordes undersökningen

Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 1 034 personer över 18 år intervjuades via webben mellan 29 november och 2 december 2016. Frågan som ställdes var: Vi skulle vilja veta hur du betygsätter regeringens ministrar, eller statsråd som de också kallas.
Endast de svarande som känner till ministern har fått ge betyg. Jämförelsen gäller förra mätningen som gjordes i september 2016.

Betygsskalan
5. Mycket bra.
4. Ganska bra.
3. Varken bra eller dåligt.
2. Ganska dåligt.
1- Mycket dåligt.

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!