Riksdagen röstar om Löfvens framtid i morgon

Statsministeromröstningen hålls på tisdagen

avKenan Habul, Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Statsministeromröstningen där Stefan Löfven kan röstas bort hålls redan i morgon förmiddag.

Det meddelar S-gruppledare Anders Ygeman.

– Vi har inga illusioner om att resultatet kommer bli något annat än att statsministern inte kommer få förtroende i den omröstningen. Därmed kommer talmannens arbete med att sondera börja, säger han.

Statsministeromröstningen kommer att hållas klockan 9.30 på tisdagen.

– Vi tycker naturligtvis att statsministern borde få förnyat förtroende. Vi är det största partiet i valet och statsministern leder den största partikonstellationen. Samtidigt har vi inga illusioner om att resultatet kommer bli något annat än att statsministern inte kommer få förtroende i den omröstningen. Därmed kommer talmannens arbete med att sondera börja, säger Anders Ygeman till Aftonbladet.

1 av 3 | Foto: LOTTE FERNVALL
Stefan Stefan Löfven (S).

Alliansen har uppmanat Stefan Löfven att avgå innan statsministeromröstningen. Om han sitter kvar har de meddelat att de tänker rösta ner honom. Om Löfven får sitta kvar eller inte hänger alltså på hur de sd-ledamöterna röstar.

SD har tidigare öppnat för att släppa fram Löfven. Men i morse sa Jimmie Åkesson så här till Aftonbladet:

– Nu kommer vi sannolikt avsätta Stefan Löfven och sen kommer det bli talmansrunda. Under talmansrundan kommer jag att framföra olika saker till talmannen och sen får talmannen avgöra om det finns förutsättningar att föreslå en statsministerkandidat. 

Om Stefan Löfven förlorar omröstningen kommer han att leda en övergångsregering till dess att en ny statsminister har valts. Det är talmannens uppgift att ta fram en ny statsministerkandidat som riksdagen sedan röstar om.

M-ledaren Ulf Kristersson säger att han självklart kommer att säga att han står till förfogande.

Hur ser du på möjligheterna att bilda en alliansregering?

– I grund och botten är de goda, men vi är inte där ännu. Jag tänker avvakta talmannens arbete.

Behövs det stöd från S för att att bilda en alliansregering?

– Vi är inte där ännu, jag tänker diskutera med talmannen om han går vidare. Det börjar imorgon med att vi har förtroendeomröstning om nu sittande regering. Vi tar en sak i taget.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM