Stenhårda M-kritiken mot Centerpartiet: Betala själva

C går emot Alliansen – och släpper igenom regeringens lagförslag om de ensamkommande.

Det får flera profilerade moderater att rasa mot partiets beslut.

– Centern kan väl betala de 3 miljarder förslaget kostar ur den egna partikassan, skriver Muf-ordföranden Benjamin Dousa på Twitter.

– Tack Centerpartiet, skriver Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på Facebook.

I dag kom Centerpartiets besked – de 9 000 ensamkommande ska få en ny chans att stanna.

Därmed ställer partiet sig bakom det hårt kritiserade lagförslaget från regeringen. Samtidigt går man emot de övriga Allianspartierna, som helt avfärdat regeringens proposition.

Kritiken från de övriga Allianspartierna har inte låtit vänta på sig.

– Alla tunga remissinstanser, inklusive Lagrådet, kritiserar MP-förslaget, ändå går man vidare. Nu skickar man signalen: skrik högst, få mest, istället för att rättsstatens principer ska gälla oavsett vad, skriver Benjamin Dousa, Muf-ordförande.

”Jag mår dåligt”

Moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson har lagt ut en bild på Annie Lööf från presskonferensen, med kommentaren:

– Jag mår rätt dåligt nu faktiskt.

Tobias Billström är gruppledare för Moderaterna i riksdagen,

– Det här förslaget har blivit totalsågat med närmast unika formuleringar av Lagrådet med närmast unika formuleringar. Grunden måste vara att ett nej ska vara ett nej. Det vilar ett stort ansvar på de partier som väljer att gå vidare - C, S och Mp, säger han.

Han menar att konsekvenserna för svensk migrationspolitik riskerar att bli betydande.

– All erfarenhet visar att alla tillfälliga undantag och amnestier aldrig blir tillfälliga. Den långsiktiga effekten blir att migrationspolitiken förlorar i trovärdighet, säger Tobias Billström.

”Omoraliskt och godtyckligt”

Kristdemokraterna partiledare Ebba Busch Thor menar beslutet undergräver trovärdigheten i asylrätten.

– Det här är inget bra förslag, det är omoraliskt och godtyckligt. Man ger de här unga männen ett falskt löfte om att de ska få stanna i Sverige – många kommer ändå inte att få det. Och man frångår asylrätten; man säger med den här lagen att 9 000 människor som har fått avslag i tre instanser ska få stanna i Sverige.

Varför har ni inte kunnat komma överens om det här inom Alliansen?

– Vi fattar alla våra egna beslut. Jag är inte orolig över Alliansens förmåga att komma överens om migrationsfrågor framåt, men jag är orolig över vad det här kommer att innebära för människor som fortsatt kommer att leva i ovisshet under ett antal år och vad det innebär för legitimiteten för asylrätten.

”Nonchalerar kritiken”

Även från Liberalerna kommer kritik.

– Vi har varit väldigt tydliga från Liberalernas sida att vi värnar asylrätten. Det betyder att man har en individuell prövning som baseras på vilket behov av skydd en person har. Det här lagförslaget går i rak motsatt riktning. Vi beklagar att det nu finns en majoritet i riskdagen för en i praktiken ny migrationspolitik där man nonchalerar kritik från Lagrådet, säger Fredrik Malm (L), riksdagsledamot, till Aftonbladet.

”Tack Centerpartiet”

Men från Miljöpartiet är tongångarna annorlunda.

– Cred och hyll till Centern! Andra gången på kort tid som de landar i en egen och rimlig linje före en gemensam allianslinje. De förtjänar respekt för det! skriver MP:s riksdagsledamot Lorentz Tovatt på Twitter.

Även språkröret Gustav Fridolin hyllar Centerpartiets beslut.

– Vi hoppades att det skulle finnas tillräckligt med partier som satte humanismen före vart opinionsvindarna blåser för dagen. Tack Centerpartiet för att ni inte gjorde de många besvikna, skriver MP-ledaren på sin Facebook-sida.

Cred och hyll till Centern! Andra gången på kort tid som de landar i en egen och rimlig linje före en gemensam alli… https://t.co/jJGgFoig7e
Publisert:

LÄS VIDARE