Sverigeturné ska ge förtroendet tillbaka

Ska vinna tillbaka väljarna ”Känner jag att passionen, glädjen och stödet, intresset för Socialdemokraterna inte finns tar jag mitt ansvar.”
Ska vinna tillbaka väljarna ”Känner jag att passionen, glädjen och stödet, intresset för Socialdemokraterna inte finns tar jag mitt ansvar.”

Förtroendet är i botten.

Nu ska S-väljarna vinnas tillbaka – med hjälp av en Sverigeturné.

– Jag behöver åka runt och träffa folk mer nu än vad jag tidigare planerat, säger Håkan Juholt i SVT.

Förtroendet för Socialdemokraterna rasade från 35 till 26,9 procent mellan den 6 och 13 oktober. parallellt med avslöjandena om hyresersättning från riksdagen och felaktiga reseräkningar.

Men verkställande utskottet står bakom Håkan Juholt.

Inleder i Stockholm

Och nu börjar S-ledarens arbete med att vinna tillbaka väljare och förtroendet bland partimedlemmarna. Det gör han med att åka ut på Sverigeturné – som inleds i Stockholm i eftermiddag. Första programpunkten på turnén är samtal i ABF-huset i Sundbyberg utanför Stockholm.

Därefter åker s-ledaren till Lidingö för att delta i LO:s avdelningskonferens, för att sedan närvara vid ett medlemsmöte i Tyresö.

"Jag var ingen lögnare"

– Under en veckas tid har jag beskrivits som en lögnare, bedragare och fuskare. Jag måste lyssna in vilka effekter det har fått för människors förtroende för Socialdemokraterna. Nu är det min sak att möta medborgarna efter detta och diskutera, säger han i SVT:s Gomorron Sverige.

Enligt Juholt har krisen inneburit att behovet att resa i landet ökat, för att han ska få chans att ge en annan bild än den som givits i media.

– Det är här jag ska prata med om att jag inte hade lurats och att jag inte var en lögnare och bedrägare.

"Folk ska inte klia mig på ryggen"

Om att nya medarbetare nu kommer att tillföras staben runt honom, säger Juholt:

– Hela tiden pågår att man ska forma ett lag. Jag behöver kompletteras med ytterligare några, det är alldeles uppenbart. Vi har haft en väldigt turbulent vecka bakom oss och redan under förmiddagen ska jag träffa några stycken i staben och prata om hur framtiden ser ut.

Att flera partikollegor kritiserat honom öppet, ser han inte som något problem inför framtiden:

– Det ska vara högt i tak i Socialdemokraterna. I min position ska man stå stark när det blåser. Man ska välkomna att dem runtomkring har kritiska uppfattningar. Det är inte min sak att ha folk runtomkring mig håller med mig, kliar mig på ryggen och gör saker enkelt för mig. Jag ska ha människor omkring mig som ser till att jag gör rätt.

"Inte konstigt att mätning ger utslag"

På frågan vad Håkan Juholt skulle göra om han inser att förtroendet för partiet inte är återvunnet inför valet 2014, säger han:

– Känner jag att passionen, glädjen och stödet, intresset för Socialdemokraterna inte finns tar jag mitt ansvar. Men en opinionsmätning mitt i medias största granskning av en partiledare ger klart utslag. Min väg framåt är att prata och diskutera Sveriges framtid med medborgarna.

Publisert: