”Kristersson är grovt överskattad”

Jimmie Åkesson utgår från att Sverigedemokraterna får makt och inflytande efter valet.

– Jag räknar med att det blir väldigt svårt att regera landet utan att prata med oss.

Att de andra partierna fortsätter strunta i SD ser han som ”helt osannolikt”.

Vi träffas i Jimmie Åkessons riksdagsrum. Majsolen flödar in genom fönstren och SD-ledaren kräver att få en kopp kaffe innan intervjun kan börja.

Förra året sade du att Sverigedemokraterna skulle bli Sveriges största parti. Det gör du inte längre. Varför?

– Jag tror att det är fullt möjligt att vi blir näst störst eller störst. Vi kommer att ha tre stora partier efter valet och vi kan vara det största.

Ni samarbetar med Dansk Folkeparti. Vad kan det göra för er i valet?

– De har ju erfarenhet av den roll som vi nu får mer av. De har varit underlag till regeringar i många år och vet hur det har varit. Det är erfarenheter som vi kan dra nytta av så klart. Det är ett sätt att förbereda sig på vad som händer efter valet.

Du räknar alltså med att Sverigedemokraterna blir regeringsunderlag efter valet?

– Jag räknar med att det blir väldigt svårt att regera landet utan att prata med oss. Det är viktigt att vi förbereder så att vi kan få ut så mycket som möjligt.

– Nästan oavsett vilket scenario som blir verklighet spelar vi någon form av roll. Men hur långt den sträcker sig vet vi inte.

Vilket valresultat är du nöjd med?

– Jag är nöjd om vi fortsätter öka. Jag har aldrig brytt mig om procenten utan det viktiga är vad vi kan uträtta. I teorin kan vi få 49 procent av rösterna och ändå befinna oss i samma läge som i dag.

Det ser trots allt ut som ni går mot ännu en mandatperiod utan inflytande. Hur känns det?

– Jag upplever det inte så. Dels känner jag vibbar på kommunal nivå, dels får jag rapporter nästan överallt ifrån om att man redan sitter i förhandlingar med primärt Moderaterna. Bara där kommer det att bli en väldig skillnad.

– På riksnivå blir det ett helt annat läge efter valet. Att de andra partierna inte på något sätt ska förhålla sig till oss eller samtala med oss om man vill bilda regering ser jag som helt osannolikt. Verkligheten kommer att tvinga fram det.

Hur då?

– Det finns en stark drivkraft både hos Moderaterna och Socialdemokraterna att regera. De är maktpartier och beredda att göra vad som helst för att få och behålla makten. Jag tror att vi finns med i kalkylerna på ett eller annat sätt.

Du säger att du ska lämna en kravlista till Ulf Kristersson (M) för att stödja honom som statsminister. Hur ser den ut?

– Den bygger på vår valplattform. Det handlar om invandringspolitiken där det är dags för Kristersson att gå från ord till handling. Men det handlar också om andra frågor där jag tycker att Moderaterna har brustit. Exempelvis pensionärernas ekonomiska villkor.

– Detsamma gäller offentliganställda, framför allt inom vård och omsorg. De har ingen förståelse för hur det ser ut i verkligheten. Vi kan bli en garant för att en ny M-ledd regering inte går för långt högerut.

Mattias Karlsson meddelade nyligen att ni inte skulle ställa några krav alls utom att Centern inte skulle få inflytande över integrationspolitiken.

– Det kan jag inte alls tänka mig att han sagt. Det låter väldigt konstigt. Vår ambition är att få ut så mycket som möjligt för våra väljare. Det är inte orimligt att vi får inflytande i proportion till vårt väljarstöd.

Skulle SD verkligen kunna rösta för en S-budget?

– Det beror vad det står i den. För mig är det helt ointressant varifrån budgeten kommer. Jämför man Stefan Löfvens invandringspolitik med Annie Lööfs så är det stor skillnad. Får Lööf igenom sin i en Alliansbudget är det inte alls säkert att den är bättre än socialdemokraternas.

Vad säger väljarna då?

– De som går till oss gör det för att de inte är lojala med något av blocken och för att de har förtroende för att vi bevakar våra väljares intressen. De röstar på oss för att de vill att vi ska styra landet. Och när vi får göra det förväntar de sig att vi skaffar oss ett så stort inflytande som möjligt. Vem vi tar hjälp av för att göra det tror jag de betraktar som ganska ointressant.

Socialdemokraterna tycker det räcker med mellan 14 000 och 16 000 flyktingar per år. Är det något som du kan stödja?

– Nej, det där blev helt överspelat i SVT:s partiledardebatt när Stefan Löfven inte kunde räcka upp handen när vi fick frågan om vilka som ville minska asylinvandringen.

Ditt parti vill att det ska vara förbjudet att tigga och att gömma papperslösa. Går det att förbjuda fattigdom och medmänsklighet?

– Det hade ju varit bra om det gick att förbjuda fattigdom men det går inte. Men det handlar inte om det utan att andra länder måste ta ansvar för sina medborgare. Då hjälper det inte om vi på olika sätt underlättar för dem.

– Papperslösa är nyspråk för illegala invandrare . Vi vet inte vilka de är, vilka avsikter de har eller hur många de är. Rakhmat Akilov var en av dem, hur många sådana det finns bland dem vet vi inte. Väldigt många som gömmer illegala i dag gör det mot betalning och det är inte lagligt.

Vad säger du om utbrytarna i ”Alternativ för Sverige”. Är det bra eller dåligt för SD?

– Både och. Bra för att vi utmanar Moderaterna och Socialdemokraterna om att styra det här landet, där är vårt fokus. Alla hänger inte med på den resan. Då har de här bråkstakarna som vill bromsa vår utveckling någonstans att ta vägen och vi slipper dem.

Enligt Åkesson består ”Alternativ för Sverige” nästan enbart av personer som SD uteslutit eller som står långt ner på valsedlarna och därför är missnöjda.

– Det dåliga är att de och Medborgerlig samling skulle kunna skrapa ihop några promillen eller någon procent som avgör till det ena eller andra blockets fördel i riksdagen. Det kan vara direkt skadligt om man tycker som vi gör.

Sedan förra valet har sju riksdagsledamöter, drygt 14 procent, lämnat SD för att bli politiska vildar. Det är rekord. Kommer det att hända under nästa mandatperiod också?

– Nej. Anledningen till att det ser ut så är vi inte haft stabiliteten överallt i organisationen. Under de åtta år vi suttit i riksdagen har vi gått från knappt 5 000 medlemmar till 30 000, urvalet är ett helt annat. Vi har nått helt nya befolkningssegment vilket gör att vi har en helt annan bredd.

Du förklarar ofta konstigheterna med att SD är ett ungt parti. Men ni firar 30-årsjubileum i år och är bara sex år yngre än Miljöpartiet?

– Miljöpartiet som är näst yngst har också problem. De har i praktiken fyra vildar. Men MP hanterar det annorlunda, de slänger inte ut folk, de portar dem från gruppmötena i stället.

– Det är ingen slump. S och M har haft över hundra år på sig att bygga stabilitet och partikultur. Det tar tid och min upplevelse är att väljarna har förståelse för det.

SD i Göteborg ville ställa ut en tom valstuga så att den skulle kunna brännas ner och gynna partiet nu i den här valrörelsen?

– Såvitt jag förstår handlar det om ett utkast till valstrategi från en person som den lokala styrelsen tog bort . För oss hade det varit ganska farligt eftersom vi varit utsatta för ganska mycket, på riktigt. Det är väldigt synd att en person ville utnyttja det på ett sätt som bara skulle skadat partiet.

– Jag hoppas att de skällt ut honom eller henne ordentligt.

Vad säger du om EU:s idé om att fördela flyktingar som kommer till unionen proportionerligt över alla länder?

– Väldigt många länder är inte pigga på det därför kommer det aldrig någonsin att förverkligas med mindre än att EU upplöses eller blir avsevärt mindre. Min inställning är att vi ska själva styra det här.

Du har sagt att du är besviken på Ulf Kristersson. Varför?

– Jag fick lite hopp om honom när han höll sitt installationstal och talade om fler vuxna i politiken och gav sken av att vara lite självkritisk, bland annat till att oppositionen inte varit opposition.

– Men sedan har han inte levt upp till det. Han bara pratar en massa. Jag tycker att han är grovt överskattad både som politiker och debattör. Det är väldigt mycket prat, men det händer inte särskilt mycket. Det han säger betyder ganska lite, det är å ena sidan och å andra sidan och han för obegripliga resonemang.

– Som person har han dock flera tilltalande drag.

Ulf Kristersson säger att Moderaterna har andra värderingar än Sverigedemokraterna. Tycker du att M och S står för liknande värderingar?

– Ulf Kristersson säger att man ska förhandla och kompromissa med dem som har liknande grundläggande värderingar. Det måste betyda att han gillar Socialdemokraternas vilket är en ganska anmärkningsvärd hållning för en M-ledare.

Du har varit partiledare i 13 år. Vad vill du göra när du slutar?

– Jag vill ha ett normalt jobb med en vettig lön där man ser ett konkret resultat direkt. Min pappa och två bröder på pappas sida är hantverkare. De bygger sitt badrum på ett par veckor, sedan fotograferar de det och är stolta.

– Jag vet att jag har förändrat en väldig massa och påverkat på olika sätt. Men det är sällan jag kan säga att det där gjorde jag och peka på det.

Namn: Jimmie Åkesson

Yrke: Partiledare och riksdagsledamot (SD).

Ålder: 39 år.

Familj: Sambo och 4-årig son.

Inkomst: 106 250 kr/mån.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE