MP vill ha betalt för fyra stökiga år – i regering

avAnette Holmqvist

SAMHÄLLE

Miljöpartiet har hotat med att ”trycka rött” för alla regeringar där de gröna inte ingår.

Men enligt Aftonbladets källor har partiet inga planer på att slicka såren i opposition, trots väljartappet.

Ytterligare fyra år i Rosenbad ses som helt nödvändigt för att partiet ska få valuta för den gångna mandatperiodens ansträngningar.

Snart har tre månader gått sedan valet och fortfarande finns ingen regering på plats.

I helgen stod det klart att Stefan Löfven (S) får förlängd tid för att försöka få ihop ett underlag, som i första hand utgår från en blocköverskridande lösning med S, MP, C och L.

”Vår politik är helt nödvändig”

C och L har ställt tuffa kravlistor för att samarbeta och inte heller de gröna tänker sälja sig billigt. I förra veckan hotade språkröret Isabella Lövin med att MP tänker rösta nej till alla regeringar där man själv inte ingår.

– Vi vill ha ett inflytande, vi ser att vår politik är helt nödvändig när vi ser klimatförändringar och miljöförstöringar, sa hon.

Men enligt Aftonbladets källor är det inte enbart politikens innehåll som är förklaringen till att MP vill sitta i en S-ledd regering ytterligare fyra år.

Foto: PONTUS ORRE
Isabella Lövin och Gustav Fridolin, språkrör i Miljöpartiet.

Väljartapp

Källor menar att det även handlar om att man vill ”ha betalt” för den turbulenta mandatperiod där MP för första gången tog klivet in i regeringskansliet.

Koalitionen med S har varit allt annat än smärtfri. Den har orsakat både interna MP-bråk och ett kraftigt väljartapp.

Konflikterna har handlat om allt ifrån vapenexport till Saudiarabien, Vattenfalls tyska kol och Förbifart Stockholm. Men det det djupaste såret kom till följd av skärpningarna av migrationspolitiken i samband med flyktingkrisen. Frågan är starkt ideologisk och skakade om MP i grunden.

När dåvarande språkröret Åsa Romson presenterade uppgörelsen sida vid sida med statsminister Stefan Löfven (S) var det med tårar i ögonen och en röst som stockade sig.

Regeringsarbetet frestar på

Vid MP:s nästföljande kongress tvingades Romson bort och också hennes parhäst Gustav Fridolin fick utstå kritik, men klarade sig kvar.

Han har dock meddelat att han lämnar vid kongressen i maj nästa år och när han offentliggjorde beslutet konstaterade han att ”det sliter att sitta i regering”:

– Hela poängen med att vara ett politiskt parti är att göra skillnad. Men vi ser att priset för att sitta i regering har höjts, sa Fridolin.

Efter valet i september höjdes MP-röster som menade att de gröna skulle tjäna på att slicka såren i riksdagen i stället för att söka ett nytt regeringssamarbete med S. Men det är en bild som inte alls delas av kretsen kring språkrören och den övriga partiledningen.

Enligt Aftonbladets källor är trycket i stället stort på att man ska göra allt för att få vara med och påverka i en regering ännu en mandatperiod.

Vill skörda frukterna

Det handlar både om att fortsätta det politiska projekt man startat, i fråga om klimatsatsningar och det man kallar en ny riktning för Sverige. Men också om att skörda frukterna av den stundtals mycket påfrestande mandatperiod som varit, framhåller källor.

Eftersom många stora politiska förändringar tar tid att genomföra menar man att MP behöver fler år i regeringsställning innan väljarna ser vad som åstadkommits. Vilket man hoppas ska spegla av sig i bättre resultat i kommande val.

För att nå dit poängterar man att MP behövs rent matematiskt. Ett samarbete mellan S, MP, C och L samlar fler mandat än M, KD och SD. Att Vänsterpartiet, som ser ut att kunna bli helt utan regeringsinflytande, skulle söka sig högerut ser man som uteslutet.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Här ligger partiernas starkaste fästen 00:45