Fridolin hyllar sin mördade vän i jultalet: En hjälte

SAMHÄLLE

I dag höll Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin sitt jultal.

Han hyllade då sin vän, FN-medarbetaren Zaida Catalán som mördades under ett uppdrag i Kongo-Kinshasa.

– Världen har förlorat en hjälte och jag en vän, säger Gustav Fridolin.

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin håller sitt jultal på Söderhallarna i Stockholm.

Zaida Catalán mördades i mars i Kongo-Kinshasa, där hon på uppdrag av FN utredde övergrepp i en konflikt i Kasai-regionen.

Under fyra år i början av 2000-talet var hon språkrör för Grön Ungdom, två av dem tillsammans med Gustav Fridolin.

När språkröret i dag höll sitt jultal, inledde han med en hyllning till Zaida Cataláns mod och det hon åstadkom.

– Ett jultal är ett tal då man tittar bakåt på året som varit och ser året framåt: För mig inleds det med att minnas Zaidas gärning – från att hon för tio år sen var en av de första som tog fram ett skarpt förslag om en samtyckeslag, till insatserna i Kongo som blev hennes sista uppdrag, säger Gustav Fridolin.

Massvåldtäkter

Mordutredningen på Zaida Catalán har omgärdats av många oklara omständigheter, vilket Aftonbladet granskat tidigare. Men nyligen dömdes en man med hjälp av uppgifter som kom från Zaida Catalán.

– En kongolesisk milisledare dömdes för fruktansvärda brott, massvåldtäkter av små barn och andra krigsbrott. Domen kom bland annat utifrån bevis som samlats av den expertgrupp som Zaida arbetade i, säger Gustaf Fridolin.

I går framkom nya uppgifter från mordutredningen. Minst en person som hjälpte till att organisera resan under vilken Zaida Catalán mördades ska ha arbetat för säkerhetstjänsten i Kongo.

– Det behövs människor som tar sig an de här farliga uppgifterna. Världen har förlorat en hjälte och den gröna rörelsen en stark personlighet. Jag har förlorat en vän, säger Gustav Fridolin.

I sitt jultal kritiserade han konsumtionshetsen och uppmanade folk att köpa färre plastgrejer från Kina. Han lanserade också ett politiskt förslag om att lagstifta för att minska matsvinnet och göra det förbjudet för större aktörer att slänga mat, efter fransk förebild.

– Den maten ska i stället säljas eller skänkas så att den tas till vara, säger Gustav Fridolin.

ARTIKELN HANDLAR OM