Moderaterna

Irritation inom M: Regeringen vägrar förhandla

Av: 

Pär Karlsson

Morgan Johansson, (s), justitieminister, Ylva Johansson, (s), arbetsmarknadsminister och Elisabeth Svantesson, (m).
Morgan Johansson, (s), justitieminister, Ylva Johansson, (s), arbetsmarknadsminister och Elisabeth Svantesson, (m).

SAMHÄLLE

Missnöjet pyr i Moderaterna kring de samtal som nu förs med regeringen om flyktingpolitiken.

Enligt partiets företrädare talar man för döva öron.

– Det är väldig tydligt att det inte finns någon som helst förhandlingsvilja från regeringen, säger Elisabeth Svantesson (M).

I förra veckan lanserade regeringen flera nya åtgärder vars syfte var att kraftigt få ned antalet asylsökande som kommer till Sverige. På en presskonferens berättade Stefan Löfven (S) och vice statsminister Åsa Romson (MP) att man vill införa bland annat id-kontroller på tåg och bussar, medicinsk ålderskontroll för ensamkommande barn och och tillfälliga uppehållstillstånd för alla förutom de barn som redan befinner sig i asylsystemet.

Löfven meddelade även att de som tidigare slutit en uppgörelse om flyktingpolitiken, regeringen och Allianspartierna, skulle föra nya samtal i frågan.

Kritik från Moderaterna

I dag hölls ett nytt möte och efter det visar det sig att missnöjet pyr hos Moderaterna. Partiets representant i samtalen, integrationspolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson, säger att regeringen konsekvent vägrar att förhandla.

– Från vårt håll ser vi att situationen fortfarande är ohållbar och vi är också oroliga att det som regeringen lagt fram inte kommer att räcka i det här läget, det tycker jag är bekymmersamt. Men regeringen vill bara förankra sina egna förslag och är låst i det. Det finns ingen öppning för förhandlingar med oss just nu, säger hon.

Moderaterna har sagt att man tycker att regeringens åtgärdspaket från förra veckan var bra.

– Vi har sagt att förslagen är steg i rätt riktning, vi är i grunden positiva till att det nu sker fler åtgärder som vi har efterlyst, säger Svantesson.

Vill gå ännu längre

Samtidigt vill man alltså gå ännu längre. Partiet vill hindra de som de som kommer från andra EU-länder att ta sig in i Sverige för att söka asyl. Dessutom vill man se nya åtgärder som rör återvändandet av de som fått avslag på sin asylansökan.

– Trycket mot Sverige nu är högt är det ett tryck i Sverige med många som inte har rätt att vara här. Vi måste lägga stort fokus på återvändande när det nu kommer fler in till Sverige.

Även Liberalerna säger att man delar M:s bild av att regeringen inte vill förhandla.

– Det har förekommit informella samtal. De har landat i att regeringen konstaterat att de har stöd för sina förslag. Från L har vi sagt att vi inte stödjer de förslag som gör att barnfamiljer splittras men min bild är att S, MP och M alla stödjer regeringens samtliga förslag, säger gruppledare Erik Ullenhag.

”Har säkrat stöd för id-kontroller”

En regeringskälla uppger att man i samtalen har säkrat stöd för förslaget om att införa id-kontroller på bussar och tåg till Sverige. Frågan ska landa på riksdagens bord innan årsskiftet.

– Partierna är överens, regeringen har säkrat stöd hos de borgerliga om id-kontroller. Moderaterna har samtidigt svårt att få stöd sitt förslag om direktavvisning av asylsökande, som skulle bryta mot asylrätten. Det är bara M och SD som vill driva det. De andra partierna, inklusive de andra Allianspartierna, vill värna asylrätten.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), som leder samtalen tillsammans med justitieminister Morgan Johansson (S), vill inte kommentera kritiken.

– Hon kommenterar inte förhandlingarna eller innehållet överhuvudtaget, säger hennes pressekreterare Natalie Sial.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Elisabeth Svantesson

Ylva Johansson