Flyktingmottagandet i Sverige

Tillfälliga uppehållstillstånd dröjer

Av: 

Pär Karlsson

Migrationsminister Morgan Johansson (S)
Migrationsminister Morgan Johansson (S)

SAMHÄLLE

Regeringen och Alliansen är överens om att tillfälliga uppehållstillstånd ska införas i Sverige.

Men reformen dröjer minst ett år, berättar justitieminister Morgan Johansson.

– Men i praktiken så kommer de som kommer till Sverige nu att bli bedömda enligt den nya lagen eftersom väntetiden är över ett år, säger han.

I fredags presenterades en överenskommelse mellan regeringen och Allianspartierna om flyktingpolitiken. En del av reformpaketet innebär att Sverige framöver ska ge tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta till de som får stanna i landet. Kravet kom från flera Allianspartier och drevs hårt av M-ledaren Anna Kinberg Batra. Barnfamiljer, ensamkommande flyktingbarn och kvotflyktingar är dock undantagna. Reformen är tillfällig och ska gälla i tre år. Men de nya reglerna kommer att dröja minst ett år på grund att lagstiftningsarbetet tar tid, avslöjar justitieminister Morgon Johansson (S).

– Men i praktiken så kommer de som kommer till Sverige nu att bli bedömda enligt den nya lagen eftersom väntetiden är över ett år. Det är viktigt att säga, så att det inte blir signaler om att människor snabbt behöver ta sig till Sverige för att kunna bli bedömda under den gamla lagen. Det är redan passerat, säger han.

”De som kommer nu kommer bedömas enligt nya lagen”

Johansson säger att rent formellt så kommer en ny lagstiftning att vara på plats tidigast hösten 2016.

– Men de som kommer hit bedöms enligt den lag som gäller när du får din sak prövad. Och eftersom väntetiden är på över ett år så innebär det att de som kommer nu kommer få sin sak prövad enligt den nya lagen. Det är bra att det är tydligt, för annars kommer människor som kommer hit att känna sig lurade.

Justitieministern säger också att de nya reglerna gällande skärpta krav för anhöriginvandring, som också var en del av uppgörelsen, också kommer att dröja.

– Där måste man också ha en utredning på det och sedan ska vi ha igenom en lag. Men det är först efter att du fått uppehållstillstånd som du kan begära anhöriginvandring. Så den som kommer till Sverige i dag kommer också omfattas av de nya reglerna kring försörjningskrav av anhöriga.

”Det kan bli färre”

Ministern säger att arbetet med lagstiftningsprocessen går så fort de går.

– En utredning tar cirka sex månader, det är svårt att pressa ytterligare. Sedan följer ett par månader av remisstid och sedan ska ärendet genom riksdagen. Pressar vi tiderna kan lagarna vara på plats nästa höst. Men de som kommer nu kommer i praktiken att bedömas enligt den nya lagen.

Tror regeringen att den nya lagen med tillfälliga uppehållstillstånd kommer att göra att färre människor söker sig till Sverige?

– Det kan bli färre än vad annars hade sökt sig till Sverige. Men om antalet totalt går ned är omöjligt att veta.

Sydsvenskan var först med att rapportera om nyheten.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Morgan Johansson

Anna Kinberg Batra

Regeringen

Alliansen