Finansministern kommenterar Migrationsverkets chockprognos

1 av 4
SAMHÄLLE

I morse slog Migrationsverket fast att man behöver 29 miljarder extra för att klara flyktingmottagandet nästa år.

För att Sverige ska klara de ökande kostnaderna räknar finansminister Magdalena Andersson med att det krävs både ökat sparande och mer lån.

– Kostnadsbesparingar är vårt förstahandsalternativ. Men vi kommer även att behöva låna ytterligare pengar, säger hon.

De närmaste två åren behöver Migrationsverket 70 miljarder mer än tidigare beräknat. Det stod klart i morse när Migrationsverket offentliggjorde sin senaste prognos för flyktingmottagandet. Totalt väntas det komma mellan 140 000 och 190 000 asylsökande till Sverige i år.

Krävs en gemensam lösning

Finansminister Magdalena Andersson som har ansvaret för statens kassakista kommenterade prognosen på en presskonferens i regeringskansliet. Medverkade gjorde också Morgan Johansson, som dessutom ingår i den förhandlingsgrupp som just nu försöker sy ihop en politisk överenskommelse om flyktingsituationen.

Morgan Johansson konstaterade att Sverige hittills har klarat av situationen. Samtidigt säger han att det nu krävs att EU-länderna kommer fram till en gemensam lösning.

– Fortsätter det så här vecka efter vecka, månad efter månad, är det inte hållbart för Sverige, säger han.

Morgan Johansson framhåller att den situation som råder gör det ännu mer viktigt att få till stånd en långsiktig överenskommelse mellan partierna, i de pågående samtalen.

– Vi bereder ett stort antal frågor och är nere på detaljnivå. Alla har sina frågor. Det finns en del frågetecken om vad de här olika förslagen som diskuteras innebär, säger han.

Frågan om tillfälliga uppehållstillstånd uppges vara en av de främsta stötestenarna i samtalen. Johansson vill i dag inte avslöja om man nått en överenskommelse i den frågan.

– Jag vill inte kommentera några enskilda förslag, när allt är färdigt så prestenterar vi det. Där är vi inte ännu.

"Kommer behöva låna och spara"

Finansminister Magdalena Andersson säger att Migrationsverkets förhöjda prognos självklart kommer att påverka de offentliga finanserna.

– Kostnadsutvecklingen är inte hållbar. Vi har nu inlett ett arbete med att dämpa den, säger hon.

Hon nämner bland annat att Sverige kan komma att ta mer pengar ur biståndskassan, göra besparingar genom billigare boendeformer men även se över den skenande kostnaden för sjukskrivningar.

– Men vi kommer både behöva låna och spara pengar, säger hon.

I nuläget är skattehöjningar inte aktuellt.

– Vi kommer i huvudsak att arbeta med kostnadsbesparingar, det är vårt förstahandsalternativ. Men även när vi gör detta så kommer vi att behöva låna ytterligare pengar. Det kommer att dröja längre innan vi har balans och överskott i de offentliga finanserna.