Centerpartiets nya strategi i kampen mot id-kravet

avPär Karlsson

Foto: KRISTER HANSSON

Centerpartiets har kämpat emot id-kravet mellan Sverige och Danmark - men förgäves.

Nu gör man ett nytt försök och driver frågan i Nordiska Rådet.

– Det som skett är ett kraftigt steg tillbaka efter 50 års utveckling i Norden i rätt riktning, säger Staffan Danielsson (C), ledamot i den svenska delegationen i Rådet.

Staffan Danielsson (C), ledamot i den svenska delegationen i Rådet.

Den 4 januari infördes krav på id-kontroller på bussar, tåg och färjor från Danmark till Sverige. Bakom beslutet låg en ny lag som röstades igenom av riksdagen innan jul. Regeringens mål med kontrollerna är att kraftigt minska antalet asylsökande som kommer till Sverige. För första gången på årtionden måste den som reser in i Sverige från Danmark nu legitimera sig.

Id-kontrollerna hade starkt stöd i riksdagen, men två partier var emot att de infördes, Vänsterpartiet och Centerpartiet. Men de har hittills kämpat förgäves. Nu gör C ett nytt försök att driva frågan, denna gång i Nordiska Rådet, samarbetsorganisationen för de nordiska parlamenten.

Vill driva frågan i Nordiska rådet

När de träffas i dag i Helsingfors försöker C, via sin representant Staffan Danielsson, att få sin partigrupp, "mittengruppen" som samlar gröna, liberaler och kristdemokrater, att driva frågan vidare i hela Nordiska rådet.

– Vi vill lyfta fram vad Nordiska Rådet har betytt för ökad öppenhet, reducerade gränser och passfrihet i Norden. Vi nämner de negativa effekterna av id-kraven och tycker att man bör ta fram en strategi för hur medlemsländerna i Norden kan hantera flyktingsituationen tillsammans, säger Staffan Danielsson.

Han menar att C-förslaget fått bra gehör.

– Vi menar också att eventuella skärpningar av regler som kommer innebära negativa konsekvenser för det nordiska samarbetet, som Sverige har gjort, ska lyftas i Nordiska ministerrrådet för samråd. Dessutom vill vi att beslut som äventyrar den nordiska samverkansidén ska undvikas så långt som möjligt.

”Ett kraftigt steg tillbaka”

Enligt Danielsson är införandet av krav på id ett kraftigt steg bakåt.

– Vi har ett väldigt väl utvecklat samarbete i Norden där vi gör allt för att reducera gränserna. Vi har kommit riktigt långt, men nu har vi fått ett allvarligt tillbakaslag från det som just nu är i funktion vid Öresundsbron. Så är läget och det är verkligen något som behöver diskuteras.

Han hoppas att Centerpartiets nya strategi, att driva frågan i Nordiska Rådet, ska få effekt och att det ska hjälpa partiet driva frågan om slopade id-kontroller.

– Om vi enas om ett medlemsinitiativ från mittengruppen så skickar vi sedan in det till hela Nordiska rådet och det kommer då att diskuteras under sessionen framöver, med vänsterpartier och konservativa partier. Vi får se hur det går.

Danielsson själv lade ned sin röst när frågan om id-kontroller hanterades i rikdagen. Men i Nordiska rådet sammanträder för han fram partiets linje, alltså ett motstånd mot kontrollerna.

ARTIKELN HANDLAR OM