Anna Kinberg Batra

Moderaterna: Ge fler barn sovmorgon

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Moderaterna vill ge fler elever möjlighet till sovmorgon.

Inför stämman i höst går partiledningen fram med förslaget att fler kommuner bör erbjuda senare skolstart så att familjernas livspussel ska fungera bättre.

– Vi ser gärna att moderatledda kommuner går före, säger Kinberg Batra.

Inför Moderaternas partistämma i oktober har en rad arbetsgrupper mejslat fram ny politik som partiet ska ta ställning till. En av grupperna leds av Stockholmspolitikern Anna König Jerlmyr och fokuserar på familjernas livspussel. Gruppen heter "Ett modernt yrkesliv, ett tolerant och jämställt Sverige".

Under våren har flera förslag presenterats. Det handlar bland annat om att man vill korta elevernas sommarlov, att pappor ska uppmuntras att vabba mer, hur den allmänna förskolan bör utökas samt en satsning på sommarskola.

Vill att eleverna börjar skolan senare på morgonen

Inför stämman i höst går partiledningen vidare med förslagen som man där hoppas vinna stöd för. Dessutom lyfter man upp ett förslag som handlar om att fler kommuner ska senarelägga skolstarten för eleverna på morgonen och därigenom skapa mer flexibilitet för både barnen och deras föräldrar. På det sättet vill man motverka den eventuella stress som kan uppstå vid hämtningar och lämningar i skolan.

Det hela vill man kombinera med att fler kommuner erbjuder morgonfritids för de barn som behöver komma tidigare till skolan.

Anna Kinberg Batra betonar att det är kommunerna som bestämmer i frågan, men att hon gärna vill att moderatstyrda kommuner går före.

– Jag tycker vi ska uppmuntra alla kommuner till att ge så god flexibilitet som möjligt i början på skoldagarna. Det spelar också roll hur kommunen tillhandahåller barnomsorg på obekväm arbetstid och hur det går att kombinera familj och arbetsliv överallt. Det tycker jag även ska märkas i moderatledda kommuner. De får gärna gå före.

Något besked om vilken tid skolan bör starta på dagen vill man dock inte ge.

Anna König Jerlmyr, oppositionsråd i Stockholm, säger att det borde vara en självklarhet för kommuner att erbjuda service så att det passar familjer i det moderna arbetslivet.

– Visst kostar det pengar men det kostar också pengar för både kommuner och samhället i stort om föräldrar tvingas tacka nej till arbete och kunna gå från deltid till heltid på grund av att barnomsorgen och skolan inte möter upp.

Vill se mer morgonfritids

M-ledningen ser också gärna att fler kommuner erbjuder morgonfritids.

– Det är bra, att man börjar skolan lite senare på dagen och går lite längre. Då blir det inte den här stressen att man måste hämta tidigt och hur man ska få ihop heltidsarbete med att skolan och fritids stänger så tidigt, säger König Jerlmyr.

Hon menar också att det är bra för de barn som får börja dagen med fritidsaktiviteter.

– Det är mycket bättre att ha det på morgonen än den konfliktfyllda situation som kan uppstå i en familj där alla ska iväg en viss tid på morgonen. Det är mycket bättre om det finns flexibilitet.

Anna Kinberg Batra tror att partiet kommer vara med på tåget när förslagen om livspusslet ska upp på M-stämman.

– Vi utgår ifrån samhällsproblem och hur Sverige fungerar och ska kunna vara tryggt och fungera för alla. Dessutom gillar vi arbetslinjen. Ska vi ha ett arbetsliv som räcker länge och där alla kan orka krävs att både kvinnor och män och ensamstående kan kombinera arbetsliv och familj. Hinder för det måste vi hjälpas åt att riva för att människor ska kunna trivas och orka jobba.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Anna Kinberg Batra

Moderaterna

Anna König Jerlmyr

Politik

Skola & utbildning