Åkesson sommartalar i hemstaden

avSusanna Nygren

1 av 6 | Foto: ANDREAS HILLERGREN

I kraftig medvind håller Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, idag klockan 14 sommartal i hemstaden Sölvesborg. Enligt mätningen, Svensk väljaropinion, har partiet nu 18,6 av rösterna.

– De sammanvägda mätningarna är alltid viktigast eftersom de känns mer trovärdiga, säger Richard Jomshof, pressekreterare Sverigedemokraterna.

Klockan 14.00 håller Jimmie Åkesson (SD) traditionsenligt sitt sommartal i Fyra årstidernas park i Sölvesborg. Partiet går kraftigt framåt och i den senaste opinionsmätningen hamnar man på 18,6 procent. Mätningen, som kallas Svensk väljaropinion, är en sammanvägning för augusti från tre stora opinionsinstitut, Sifos, Novus och Ipsos.

Partiet går framåt med 2,1 procentenheter. Man är fortfarande Sveriges tredje största parti men har knappat in på Moderaterna som backar med 1,6 procentenheter till 23,8.

– Det är kul eftersom de sammanvägda mätningarna av stödet är de viktigaste. De känns alltid mer trovärdiga, säger Richard Jomshof, pressekreterare Sverigedemokraterna.

”Människor känner igen sig”

Sverigedemokraternas politik ligger i linje med vad många väljare fokuserar på menar David Ahlin, opinionsanalytiker på Ipsos.

– Under lång tid har välfärd, jobb och ekonomi varit de viktigaste frågorna för väljarna. Nu har det förändrats. Sedan en tid tillbaka tillhör invandring och integration de allra viktigaste frågorna, säger han till DN.

Henrik Vinge, presschef Sverigedemokraterna, är inte förvånad över att partiet fortsätter framåt.

– Vi har belyst samhällsproblem som människor känner igen sig i och vi har presenterat konkreta lösningar på dessa. Det är en förklaring till att trenden håller i sig, säger Henrik Vinge. Han menar att partiet nu måste arbeta för att bli trovärdiga i fler frågor.

– Det finns väljare som nöjer sig med invandringsfrågan men många gör inte det. Därför måste vi både bredda oss och fördjupa oss.

Förbereder för landsdagar

Richard Jomshof menar att partiet måste arbeta för att bli trovärdiga i fler frågor om man ska ha en chans att avancera ytterligare.

– Det finns väljare som nöjer sig med invandringsfrågan men många gör inte det. Därför måste vi både bredda oss och fördjupa oss i fler frågor.

Sommartalet är Åkessons andra stora officiella tal sedan sjukskrivningen. Startskottet gick under Almedalsveckan då han var huvudtalare under Sverigedemokraternas dag. Det var i stora delar en kopia av förra årets sommartal i Sölvesborg. Välkända frågor för Sverigedemokraterna som hotet från Islamism och problem med organiserat tiggeri var återigen på tapeten. Nytt var att partiet vill utveckla sin socialpolitik med bland annat förslag om fler utbildningsplatser för barnmorskor och slopad karensdag inom förskola. Åkesson har flaggat för dagens sommartal kommer ha samma inriktning.

– Vi står nu inför landsdagarna och mycket av partiets fokus ligger på arbetet inför. Därför kan jag mycket väl tänka mig att det blir samma frågeställningar som under Almedalen. Men det kan hända att Jimmie kommer med något nytt. Han brukar finslipa på talet in i sista stund, säger Richard Jomshof.

ARTIKELN HANDLAR OM