”Id-kontroller ska göras på danska sidan”

avJohn Granlund

SAMHÄLLE

Införs strax efter nyår, enligt migrationsministern

1 av 3

Id-kontrollerna för att minska flyktingströmmen införs strax efter nyår.

Det är regeringens besked i dag.

– Kontrollerna ska ske på danska sidan och de kommer att leda till praktiska problem för resenärerna, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

Frågan om id-kontroller för att ta sig ombord på tåg och färjor till Sverige har avhandlats i expressfart i regeringskansliet.

På en presskonferens på onsdagsförmiddagen slog Morgan Johansson fast att kontrollerna ska införas den 4 januari, inte 21 december som tidigare sagts.

– Vår ambition var att få de här kontrollerna på plats redan före jul. Nu ser vi att vi måste ge transportörerna mer tid, vi måste dessutom hinna besluta om de föreskrifter som kommer att behövas för ett praktiskt genomförande, säger Morgan Johansson.

”Oerhörd utmaning”

Han uppger att det efter samtal med oppositionen finns ett "tydligt stöd" för åtgärden i riksdagen.

Som tidigare föreslagits av regeringen betonade ministern att det är transportörerna, tåg- och färjeoperatörerna, som ska utföra id-kontrollerna på dansk mark.

– Vi är väl medvetna om att när vi går fram med detta innebär det en oerhört stor praktisk utmaning för de som trafikerar den här sträckan, det är tiotusentals människor som passerar den här gränsen varje dag.

– Men det ska hela tiden vägas mot vad som är alternativet. Vad händer om vi i vår får ännu större problem än vad vi har haft under hösten?

Avvaktar med Öresundsbron

Före årets slut väntas Sverige ha tagit emot 170 000 asylsökande. Hittills har 30 000 av dem som kommit till Sverige i år varit ensamkommande barn.

Frågan om att kunna stänga Öresundsbron har regeringen nu lagt på is efter kritik från både Lagrådet och oppositionen, som inte velat ställa sig bakom förslaget.

– Vi har konstaterat att det inte fanns det breda stöd som man måste ha från riksdagen så vi jobbar inte vidare med det just nu.

– Men om vi behöver kommer vi att få återkomma till frågan, säger Morgan Johanson.

ARTIKELN HANDLAR OM