Sjöstedt (V) stoppas från fängelsebesök hos kurdisk partiledare i Turkiet

1 av 3 | Foto: ”Utanför fängelset i Kandira där @FigenYuksekdag är. Stor grupp beväpnade Jandarma, militärpoliser, säger åt oss inte göra pressuttalanden”, skriver Jonas Sjöstedt på Twitter.
SAMHÄLLE

V-ledaren Jonas Sjöstedts försök att komma in till turkiske presidenten Erdoğans fängelser ser ut att misslyckas.

Försöket att träffa prokurdiska HDP:s partiledaren Figen Yüksekdag stoppades av turkiska myndigheter.

– Stor grupp beväpnade Jandarma, militärpoliser, säger åt oss inte göra pressuttalanden, skriver han själv på twitter.

Efter sommarens kuppförsök i Turkiet har president Recep Tayyip Erdoğan slagit hårt mot sina motståndare.

Två av dem som gripits och fängslats är vänsterpartiet HDP:s partiledare Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag, som anklagas för att ha spridit propaganda för den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan.

HDP är landets tredje största parti och har upprepade gånger förnekat kopplingar till PKK.

Jonas Sjöstedt beskriver HDP som "den demokratiska oppositionen i Turkiet" och ser besöket i landet som en viktig solidaritetshandling. Han drar paralleller till Sverige och menar att fängslandet av Demirtas och Yüksekdag vore som att han och V:s ekonomiskpolitiska talesperson gripits och satts i fängelse.

– Det är som att man hade kastat mig och Ulla Andersson i fängelse, säger han.

Vill träffa de fängslade

På agendan under resan i Turkiet står att försöka få träffa de båda isolerade partiledarna, som sitter i olika fängelser, på varsin sida av Istanbul, i Kandira och Edirne.

– Vi har inte fått något besökstillstånd ännu, men vi ska bokstavligen gå fram och knacka på dörren och försöka få träffa dem, säger Sjöstedt, som reser med sin partikamrat Lotta Johnsson Fornarve.

Särskilt gott hopp om att få träffa HDP-ledarna har han dock inte.

– Vi vet att de har suttit isolerade utan att få träffa anhöriga eller andra.

Jonas Sjöstedt har träffat Selahattin Demirtas flera gånger, senast i september då han besökte Sverige.

– Selahattin anade att han nog klev på planet mot fängelset när han åkte, för det sista han sa till mig var "jag tror de kommer att gripa mig".

Kritisk mot EU-regeringar

Inför avresan är Jonas Sjöstedt kritisk emot en rad regeringar i EU som han menar är allt för undfallna mot Erdoğan, bland annat till följd av EU:s flyktingavtal med Turkiet.

– Många ligger lågt eftersom Turkiet är ett Natoland och nu också vår gränsvakt som stoppar flyktingar. Det är uppenbart att Erdoğan utnyttjar EU:s beroende till att samtidigt krossa oppositionen i landet, säger han.

Jonas Sjöstedt landade för en stund sedan i Turkiet. På Twitter skriver han: "Just landat i Istanbul där polisen omedelbart stoppar mig och vänner från HDP och begär att få se våra ID.".

Uppmanades att inte tala med media

Senare under dagen fortsatte motgångarna för Sjöstedt. Framme vid fängelset i Kandira, där HDP:s kvinnliga partiledare sitter, stoppades han. Även partiets manlige ledare Salahattin Demirtas, som sitter fängslad i Edirne kommer Sjöstedt att försöka besöka. Detta sker i morgon.

Han berättar själv på twitter: "Turkiska myndigheter förhindrar oss träffa HDP-ledare @FigenYuksekdag i fängelset. Men vi har kunnat utbyta hälsningar via hennes advokat."

Han skriver också att militärpolisen har uppmanat honom att inte tala med media om det inträffade.

"Stor grupp beväpnade Jandarma, militärpoliser, säger åt oss inte göra pressuttalanden.".

ARTIKELN HANDLAR OM