Yvonne Ruwaida

MP-veteran lämnar regeringskansliet för Vattenfall

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

MP-veteranen Yvonne Ruwaida, som var statssekreterare hos Åsa Romson, lämnar regeringskansliet och går direkt till näringslivet.

Nästa år börjar hon jobba för statliga energijätten Vattenfall - som hon hade att göra med i sitt jobb som statssekreterare.

– I dagsläget finns inga karensregler för politiskt anställda men det är något som utreds just nu för statssekreterare och statsråd, säger Gunvor G Ericson, statssekreterare i Statsrådsberedningen.

MP-veteranen Yvonne Ruwaida lämnar regeringen
MP-veteranen Yvonne Ruwaida lämnar regeringen

Miljöpartisten Yvonne Ruwaida har en lång karriär bakom sig i partiet. Hon kom in i riksdagen första gången 1994 och satt sedan tre mandatperioder i följd innan hon gick vidare till rollen som oppositionsråd i Stockholms stad.

Under samma period har hon innehaft tunga poster i MP-toppen och bland annat varit vice sammankallande i partistyrelsen. Efter valet 2014 blev hon handplockad till posten som spindeln i nätet på Miljödepartementet, som statssekreterare åt miljö- och klimat minister Åsa Romson (MP).

Efter flera uppmärksammade skandaler tvingades Åsa Romson lämna sin statssrådspost och regeringen tidigare i år.

Går till Vattenfall

Nu lämnar även Yvonne Ruwaida regeringskansliet - i dag gör hon sin sista dag.

Nästa år ska hon börja arbeta på Vattenfall Eldistribution med frågor som rör innovation och förändringsarbete. Ruwaida var på väg att lämna politiken för några år sedan och arbetade under en tid på statliga energijätten Vattenfall.

– Jag har efter många år i politiken utbildat mig till elkraftsingenjör. När jag fick frågan om att bli statssekreterare var det något som jag hade väldigt svårt att säga att jag inte ville göra. Nu när jag inte längre är statssekreterare ville jag återvända till att arbeta med elkraft, säger hon.

Hon ser inga problem med att gå direkt från regeringskansliet till Vattenfall - som hon haft att göra med i sitt tidigare jobb.

– Jag slutade som statssekreterare för sex månader sedan och kommer börja på Vattenfall Eldistribution i januari. I rollen som statssekreterare hade jag kontakt med många aktörer, men inte direkt med Vattenfall Eldistribution vad jag kan minnas. Kanske på något seminarium eller så.

Så det kan inte bli fråga om jäv?

– Nej.

Ruwaida säger att hon är glad över att ha fått verka länge inom MP.

– Jag har fått privilegiet att jobba heltid med MP och det är ju inte något man ska göra hela sitt liv. Det är därför jag sent i livet valt att utbilda mig. Mitt mål är att få utlopp för mitt engagemang och analysförmåga i den icke-politiska världen. Jag är miljöpartist i mitt hjärta och det kommer jag alltid att vara.

”Kommer bli saknad”

Miljöpartiet har haft en tuff tid som regeringsparti och dras med dåliga opinionssiffror. En av de mest uppmärksammade stridsfrågorna inom regeringen handlade om just Vattenfalls försäljning av sin tyska brunkolverksamhet.

Gunvor G Ericson, statssekreterare i samordningskansliet på Statsrådsberedningen, säger i en kommentar:

– Yvonne Ruwaida lämnar sin tjänst i regeringskansliet därför att hon har blivit erbjuden ett annat jobb och därmed valt att sluta. Hon har arbetet som planeringschef i statsrådsberedningen efter att hon slutade som statssekreterare.

Hon betonar att det är ett glapp på två månader innan Ruwaida börjar sin nya tjänst.

– Och det var då över ett halvår sedan hon var statssekreterare. I dagsläget finns inga karensregler för politiskt anställda men det är något som utreds just nu för statssekreterare och statsråd.

Ericson säger att Ruwaida kommer bli saknad.

– Yvonne har gjort ett bra och viktigt arbete för MP i många år och nu har hon valt att gå vidare. Inom MP ser vi positivt på att man roterar på sina poster och inte är politiker på heltid hela livet. Men självklart kommer vi att sakna Yvonne som kollega.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Yvonne Ruwaida

Miljöpartiet

Vattenfall