Löfven: Regeringen förbereder sig för kaos

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7 | Foto: FOTO: THOMAS JOHANSSON
Stefan Löfven besökte Volvo personvagnar och togs emot av vd Håkan Samuelsson.

SAMHÄLLE

GÖTEBORG. Stefan Löfven och regeringen förbereder en backup-plan för en ny flyktingkris – där EU vägrar att samverka.

Enligt statsministern håller tiden på att rinna ut för en gemensam lösning mellan länderna.

– Om inte EU kommer överens är det stor risk för kaos, säger Löfven.

Uttalandet från statsminister Stefan Löfven (S) kom under ett besök på Volvo Cars i Torslanda, Göteborg.

Han menade att tiden för EU-länderna att komma överens om fördelningen av flyktingar börjar vara knapp. Sverige har tillsammans med länder som Österrike och Tyskland hårt drivit frågan om att länderna ska ta gemensamt ansvar för flyktingar som kommer till Europa, men hittills har man inte kommit till en lösning.

Arbetar med back-up plan

Därför, slog han fast, förbereder sig regeringen nu för den situation som kan uppstå i Sverige, om länderna misslyckas med att komma överens.

– Vi måste ha en beredskap för om vi inte får till den här ordningen som vi vill ha och som jag jobbat för sedan jag blev statsminister, säger han.

Exakt vilka åtgärder man i så fall kan vara beredd att ta till ville han dock inte säga.

– Det är det vi jobbar med nu.

Stefan Löfven framhöll att regeringen först måste få se effekten av redan beslutade åtgärder som inre gränskontroll och id-kontroller.

Statsministern menade att antalet flyktingar som nu söker sig till Sverige kraftigt har minskat, men höjde samtidigt ett varningens finger för att detta kan ha andra orsaker än regeringens åtgärder.

– Det är mitt i vintern nu, vi vet inte vad som händer när våren kommer och det blir lugnare på Medelhavet och det blir varmare.

”Måste ha ett ordnat mottagande”

Enligt Stefan Löfven kommer regeringen inte att acceptera en liknande situation som den som uppstod i höstas, då majoriteten av de 160 000 som sökte asyl i Sverige anlände.

– Vi måste ha ett ordnat mottagande, den svenska välfärden med skola och sjukvård måste fungera, när vi nu fått ordning på detta så ska vi inte tillbaka till den situation som rådde. Det är det vi håller på att förbereda oss på, säger han.

Hyllade Volvos arbetare

Under Volvo-besöket provkörde han en XC90 elhybrid, med livvakterna som passagerare, och fick också en rundvandring där bilarna byggs.

Efteråt hyllade han arbetarna på fabriken och sa sig vara ”stolt” över det jobb som utförs.

Volvos vd Håkan Samuelsson  berättade under besöket att fabriken nu slår rekord i antal byggda bilar, 225 000 i år, och att detta har medfört 2000 nya jobb i fjol samt att man fått införa treskift för att hinna med allt arbete.

Stefan Löfven, som tidigare varit ordförande i fackförbundet IF Metall, framhöll att detta gör honom glad.

– Jag har varit här förut under betydligt tuffare tider, så det är roligt att få se vändningen, säger han.

Glömde sin egen minister

Efter besöket på Volvo åkte Stefan Löfven vidare för att tala om svenska miljömål. På frågan om varför inte miljöminister Åsa Romson (MP) skulle delta i mötet svarade statsministern att det är tre ministrar som har ansvaret för att FN:s miljömål implementeras i Sverige.

Han nämnde civilminister Ardalan Shekarabi (S) och biståndsminister Isabella Lövin (MP) och ursäktade sig därefter med orden:

– Just nu har jag glömt vem den tredje är.

Den han glömde var framtidsminister Kristina Persson, som enligt tidigare undersökningar är en av regeringens mest anonyma ministrar.

Publicerad:

LÄS VIDARE